Ágnes
-13 °C
0 °C

Egy olasz katona Irakban életét vesztette pokolgépes merényletben

MTI
2006.06.06. 00:49
Egy olasz katona életét vesztette, négy pedig megsebesült hétfőn pokolgépes merénylet következtében Dél-Irakban - jelentette be az olasz hadsereg.

A Násziríjában állomásozó olasz katonák egy brit logisztikai szállítmányt kísértek, és támaszpontjuktól mintegy 100 kilométerre északra jártak, amikor egy, út mentén elhelyezett pokolgép felrobbant és szétzúzta járművüket. A négy sebesült olasz katona közül az egyik állapota nagyon súlyos.

Romano Prodi olasz miniszterelnök és Giorgio Napolitano államfő mély fájdalmának adott hangot az újabb tragédia miatt. A májusban hivatalba lépett kormányfő megismételte, hogy a választási kampányban tett ígéretének megfelelően kivonják Irakból az ott szolgálatot teljesítő mintegy 2700 olasz katonát.

Az olasz kormány azt tervezi, hogy júniusban 1100 katonát vezényel haza, s az év végéig valamennyi olasz katona elhagyja Irakot. A katonai szerepvállalást egyelőre meg nem határozott civil programmal kívánja felváltani a baloldali kabinet. Giulio Santagata, a kormányprogram végrehajtásáért felelős miniszter hétfőn közölte, hogy a csapatkivonás módozatát és menetrendjét a kormány e célból összehívott ülésén határozzák majd meg. A kormánykoalíciós pártok több vezetője azonban hétfőn az azonnali csapatkivonást sürgette.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.