Piroska
-10 °C
1 °C

Újabb tömegsírra bukkantak Bosznia keleti részében

MTI
2006.06.09. 15:15

Újabb tömegsírt fedeztek föl Bosznia keleti részében, Zvornik közelében - jelentette be pénteken az illetékes bosnyák hatóság képviselője Szarajevóban. Murat Hurtic közlése szerint a Kamenica nevű térségben talált sírban feltehetően szerbek által meggyilkolt több tucat muzulmán földi maradványai rejtőznek.

A boszniai háborús eltűntek felkutatásán fáradozó bizottság föltevése szerint az áldozatok olyan bosnyák férfiak lehetnek, akiket a srebrenicai muzulmán enklávé 11 évvel ezelőtti elfoglalása után végeztek ki az ostromló szerbek. Az ENSZ-védelem alatt álló Srebrenicát 1995 júliusában rohanták le szerb katonai egységek. A nemzetközi sajtóban megjelent adatok szerint mintegy 8000 muzulmán férfit és fiút végeztek ki. Szerb részről vitatják ezt a számot.

A srebrenicai vérengzés miatt körözést adott ki a hágai Nemzetközi Törvényszék számos szerb főtiszt és politikus ellen. Közöttük van Radovan Karadzic, a boszniai szerbek akkori vezetője és Ratko Mladic, a boszniai szerb hadsereg egykori parancsnoka. Mind a ketten több mint egy évtizede szökésben vannak.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!