Natália
-3 °C
8 °C

Palesztin népszavazás július 26-án

MTI
2006.06.10. 18:21
Július 26-ára írta ki szombaton Mahmúd Abbász palesztin elnök a népszavazást az Izrael mellett felállítandó önálló palesztin államról, azaz Izrael közvetett elismeréséről, amit a Hamász nyomban el is utasított.

"Mint a Palesztinai Felszabadítási Szervezet végrehajtó bizottságának elnöke, úgy döntöttem, hogy alkotmányos jogomat és kötelességemet gyakorolva népszavazást hirdetek a nemzeti megegyezési dokumentumról" - olvasta fel Abbász egyik munkatársa az elnöki rendeletet.

Nem sokkal később "a kormány elleni államcsíny meghirdetésének" minősítette a népszavazás kiírását Musír al-Maszri, a Hamász-kormány szóvivője. "Annak kell viselnie a súlyos következményeket, aki bejelentette a referendumot" - tette hozzá. Közölte, hogy a Hamász "minden jogi eszközzel" igyekszik megakadályozni a népszavazás megtartását.

A Hamász azzal vádolja Abbászt, hogy a megegyezési tervről rendezendő népszavazással a radikális mozgalom által vezetett, a nyugati pénzügyi embargóval és a növekvő belső zűrzavarral küzdő palesztin kormány bukását készíti elő.

Az izraeli börtönökben raboskodó palesztinok által kidolgozott terv a teljes Gázai övezetre és Ciszjordániára kiterjedő önálló palesztin állam létrehozását irányozza elő Izrael szomszédságában, Jeruzsálem fővárossal. Felmérések szerint a palesztinok többsége támogatja a tervet, Izrael viszont elveti azt.

A referendumon a szavazóknak a következő kérdésre kell válaszolniuk: "Egyetért-e ön a nemzeti megegyezési dokumentummal, a rabok dokumentumával?" Iszmáil Haníje palesztin kormányfő a Der Spiegel című német hírmagazinnak adott, szombaton előzetesen nyilvánosságra hozott interjúban felszólította a palesztinokat, hogy bojkottálják a palesztin elnök által meghirdetett referendumot. "Az elnöknek nincs joga megkérdezni a népet" - mondta Haníje az interjúban, hangsúlyozva, hogy semmilyen törvény nem enged meg egy ilyen "konzultációt".

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.