Gedeon, Johanna
2 °C
21 °C

Nem sikerült enyhíteni az orosz-grúz viszályt

MTI/ITAR-TASZSZ
2006.06.14. 06:23

A kölcsönös diplomáciai udvariasságok ellenére sem sikerült enyhíteni az orosz-grúz viszályt Vlagyimir Putyin orosz elnök és Mihail Szaakasvili grúz államfő szerdába nyúló, szentpétervári találkozóján.

A négyszemközti találkozóra június elején Szaakasvili tett javaslatot azt követően, hogy Tbiliszi euroatlanti integrációs törekvései és a szakadár grúz területeknek nyújtott orosz támogatás miatt rendkívüli módon kiéleződött a két ország viszonya. A tanácskozás jelentőségét - legalábbis előzetesen - növelte az a tény, hogy az orosz elnök és grúz kollégája legutóbb, hasonló módon 2004-ben találkozott egymással.

Putyin egy Szentpéterváron zajló nemzetközi gazdasági fórum keretében fogadta Szaakasvilit, egyes értesülések szerint ügyelve arra, hogy a grúz elnököt vendégei közül utolsóként fogadja. A csaknem kétórás találkozó helyi idő szerint kedden éjfél előtt kezdődött, s szerdán ért véget.

A tanácskozást követő sajtótájékoztatón Putyin volt a diplomatikusabb, hangoztatva, hogy a megbeszélés nézete szerint eredményes volt. A kölcsönös neheztelések és bírálatok nézete szerint abból fakadnak, hogy a két ország között nem volt megfelelően magas szintű párbeszéd.

Szaakasvili jóval szókimondóbb és kritikusabb volt, utalva arra, hogy a Moszkva és Tbiliszi között fennálló problémák többsége a találkozót követően is megoldatlan maradt. A grúz elnök az újságírók előtt kijelentette, hogy a kétoldalú kapcsolatokban - mint fogalmazott - sajnálatos módon jelenleg több a kérdés, mit a válasz. Szaakasvili egészen odáig elment, hogy a Grúziától elszakadni kívánó területek, Dél-Oszétia és Abházia "annektálásával" vádolta Moszkvát, felróva, hogy Oroszország támogatja az ottani szeperatista adminisztrációkat.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.