Zalán
9 °C
19 °C

Kirgizisztánban halálra ítéltek egy ujgur szélsőségest

2006.06.23. 20:26

Halálra ítélt a kirgiz legfelsőbb bíróság pénteken egy ujgur szélsőségest egy mérsékelt nemzetiségi vezető meggyilkolásáért és egy szakadár mozgalom keretében folytatott "terrorista" tevékenységéért - jelentette be az elítélt ügyvédje. Otabek Akhadovot egy alsóbb fokú bíróság már 2002-ben halálra ítélte az Ittipak (Barátság) ujgur társaság vezetőjének, Nigmatulla Bazakovnak a 2000-ben történt lelövéséért. A társaság vezetőjeként Bazakov is síkra szállt az ujgur nemzetiség jogainak bővítéséért, de elutasította a szélsőséges nézeteket, amelyeket a nemzetiség egyes militánsai hirdetnek.

Akhadov beismerte, hogy lelőtte Bazakovot, mert nem volt hajlandó pénzt adni a szakadárok tevékenységére, valamint azt is bevallotta, hogy megölte egy Biskekbe látogató kínai küldöttség három tagját, közölte Nina Zotova ügyvéd, hozzátéve, hogy véleménye szerint a vallomásokat fizikai bántalmazással kikényszerítették a vádlottból. Az ügyészség szerint Akhadov a kínai székhelyű, Kelet-Turkesztáni Szabadság nevű szélsőséges szakadár ujgur szervezet tagja.

A legfelsőbb bíróság ítélete ellen már nem lehet fellebbezni, de az elítélt ügyvédje közölte, hogy az ügyet az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa és más emberi jogi szervezetek elé viszi.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Thaiföld

3 hetes körút Thaiföldön amolyan hátizsákos módra.