Miklós
-7 °C
4 °C

Lemondott Vietnam három legmagasabb rangú vezetője

2006.06.24. 09:48

Lemondott a vietnami állam három legmagasabb rangú vezetője. Phan Van Khai miniszterelnök, Tran Duc Luong államfő és Nguyen Van An, a nemzetgyűlés elnöke szombaton adták át a képviselőknek lemondó levelüket. Az új tisztségviselőkről várhatóan szombaton folyamán, de legkésőbb hétfőn szavaznak, majd a jövő héten az országot 1975 óta irányító Vietnami Kommunista Párt javaslatára beiktatják hivatalukba.

Mindhármuk lemondása várható volt április óta, amióta lemondtak a VKP központi bizottsági tagságukról. Szinte bizonyosra vehető, hogy az új kormányfő az 56 éves Nguyen Tan Dung lesz, aki 1991 óta tölti be a miniszterelnök-helyettesi posztot, az államfőnek a déli reformer a 63 esztendős Nguyen Minh Trietet jelölik, ugyanakkor a nemzetgyűlés elnöki székének várományosa Nguyen Phu Trong, Hanoi konzervatív hírében álló pártvezetője.

A vietnami törvényhozás a jövő hét dönt az új kormány összetételéről is, és változás várható a legfontosabb tárcák, a pénzügy, a külügy, a belügy, valamint a kulturális, a védelmi, az egészségügyi és a tájékoztatási minisztérium élén. Így a vietnami rendszer két hónap alatt véghezviszi a reformokhoz szükségesnek ítélt személyi változásokat, néhány hónappal az Ázsiai-Csendes óceáni Gazdasági Fórum megrendezése előtt, amelyen a tervek szerint George Bush amerikai elnök is részt vesz. Ugyanakkor áprilisban a VKP megerősítette tisztségében első emberét, Nong Duc Manh főtitkárt.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.