Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Egy izraeli kommandó letartóztatott két palesztint Gázában

MTI
2006.06.25. 01:18
Egy izraeli elitkülönítmény szombaton egy, a Gázai övezetben végrehajtott rajtaütésben letartóztatta a Hamász palesztin mozgalom két feltételezett tagját, egy testvérpárt.

Ez volt az első izraeli letartóztatás a Gázai övezetben azóta, hogy a zsidó állam - 38 évi katonai közigazgatás után - egy évvel ezelőtt kivonult a területről. Az akció az izraeli taktika módosulását jelzi a palesztin radikálisok elleni küzdelemben.

A fivérek apja azt mondta, hogy az izraeliek megbilincselték és bántalmazták őt, átkutatták a házát, letartóztatták a két fiát, és elkobozták a számítógépét. Az izraeli hadsereg szóvivőjének közlése szerint a két férfi a Hamász mozgalomhoz tartozik, és támadásokat terveztek a zsidó állam ellen a következő napokban. "Izraelbe szállították, és ott kihallgatják őket" - mondta, további részletek közlése nélkül.

A letartóztatások néhány órával előzték meg Mahmúd Abbász palesztin elnök és Iszmáil Haníje palesztin kormányfő szombat esti gázai találkozóját, amelyen Mahmúd az-Zahar kül- és Szaid Szajjám belügyminiszter is jelen volt. A találkozón az izraeli börtönökben ülő palesztin foglyok által kidolgozott, az önálló palesztin állam megteremtésére irányuló tervezetet vitatták meg, amely közvetve magában foglalja a zsidó állam elismerését. A találkozóról egyelőre nem adtak tájékoztatást az illetékesek.

A Hamász egyik tagját súlyosan megsebesítették egy elhaladó autóból leadott lövésekkel ismeretlen tettesek szombaton Gázában - közölték palesztin biztonsági források. A merénylet elkövetését egyetlen csoport sem vállalta magára.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!