Timót, Xénia
-10 °C
-1 °C

Katolikus pappá szenteltek három nőt Svájcban

MTI
2006.06.25. 17:12

"Katolikus pappá" szenteltek vasárnap három nőt a svájci Boden-tavon egy hajón, a "papnők" azonban az egyházjog szabályai szerint kiközösítésre számíthatnak. Az ilyen szertartást a katolikus egyház érvénytelennek tekinti, a kánonjog szerint érvényesen pappá szentelni csak megkeresztelt férfit lehet.

"Minden embernek egyenlő joga van Krisztus közvetlen nyomdokaiba lépni" - nyilatkozta a szertartás előtt egyikük, Monika Wyss. Határozottan kijelentette: nem akarja elhagyni a katolikus egyházat, sem pedig átlépni valamely protestáns felekezetbe. Ellenben szándékában áll aktívan gyakorolni a papi hivatást, és már kapott is felkérést esketésre és keresztelőre.

2002-ben hét nőt "szentelt fel" egy önjelölt argentin püspök, Romulo Braschi egy dunai hajón. Egyikük, az osztrák Christine Mayr-Lumetzberger akkor a televízióban az időközben XVI. Benedek néven pápává választott Joseph Ratzingerre, a Hittani kongregáció akkori vezetőjére utalva azt mondta: amit "a Szentlélektől kapott", azt "egy Ratzinger nem veheti el" tőle.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.