Gábor, Karina, Ders
7 °C
21 °C

Összeurópai fellépést sürget Eörsi Mátyás

2006.08.01. 13:05

Közös, uniós fellépést sürget a Szabad Demokraták Szövetsége annak kapcsán, hogy a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának (MKP) ügyvezető alelnöke ellen rendőrségi eljárás indult nézetei kifejtése miatt, közölte Eörsi Mátyás ügyvivő keddi sajtótájékoztatóján.

Felidézte, hogy a szlovák kormánykoalícióban részt vevő szélsőséges Szlovák Nemzeti Párt elnöke, Ján Slota feljelentése alapján Duray Miklós, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának (MKP) ügyvezető alelnöke ellen nyomozás indult néhány kijelentése miatt, amelyeket agy autonómia tárgykörében tartott budapesti konferencián mondott. Eörsi Mátyás szerint mindez a rendszerváltás előtti kommunista Csehszlovákia és Magyarország politikai gyakorlatára emlékeztet.

Eörsi bízik abban, hogy az SZDSZ által képviselt álláspont nemcsak a Magyar Köztársaság véleményévé válik, hanem az egész EU ennek megfelelően fog Szlovákiával bánni, és világossá teszik a szlovák kormány számára, hogy a rendőri eljárás egy politikussal szemben, nézetei miatt, az unióban elfogadhatatlan. A politikus hozzátette: Robert Fico, szlovák kormányfő számára világossá kell tenni azt is, hogy az a koalíciós felállás, amelyet szélsőséges pártokkal kötött, az unió normarendszere szempontjából elfogadhatatlan.

A szabad demokrata politikus elmondta azt is, hogy bár nem ért egyet Duray Miklós nézeteivel, és politikáját kifejezetten veszélyesnek, konfliktuskeresőnek tartja, liberálisként ki kell állnia amellett, hogy elmondhassa véleményét.

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.

Egzotikus körutazások!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.