Natália
-3 °C
7 °C

Civileket ágyúztak Srí Lankán

2006.08.03. 18:42

Tüzérségi tűz ért csütörtökön három, helyi lakosok menedékéül szolgáló iskolát Srí Lanka északkeleti részén, jelentette be a hadsereg szóvivője. A támadásban tizennyolcan haltak meg.

Tovább folytatódott a harc a tamil felkelők és a kormányerők között a dél-ázsiai országban, amely során a hadsereg közlése szerint a tamil szeparatisták vették ágyútűz alá a szigetország északkeleti részén fekvő Mutur városát, ahol szerdán is heves harcok folytak a szembenálló felek között. "A terroristák tüzérséggel lőnek bázisaikról, amely során három iskola is találatot kapott" - közölte egy katonai szóvivő, hozzátéve, hogy a lázadók valószínűleg az iskolák melletti, kisebb méretű katonai táborokat célozhatták.

Diplomaták és elemzők szerint egyre nő az esélye annak, hogy ismét polgárháborúba torkollnak a harcok a szigetországban. 1983-tól mintegy két évtizeden keresztül polgárháború dúlt az országban, amely több mint 65 ezer halálos áldozatot követelt. A 2002-ben megkötött tűzszünetet felügyelő külföldi megfigyelők szerint a fegyvernyugvás már csak névlegesnek tekinthető. Idén már több mint nyolcszázan haltak meg a Tamil Tigrisek akcióitól, illetve a harcokban.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.