Erzsébet
0 °C
7 °C

Iráni fegyverüzletek miatt szankcionál az USA

MTI
2006.08.04. 21:24

Szankciót vezetett be az Egyesült Államok hét nemzetközi vállalat, köztük észak-koreai és orosz cégek ellen Iránnal kötött fegyverüzletek miatt, közölte pénteken a washingtoni külügyminisztérium egyik illetékese.

A neve elhallgatását kérő tisztségviselő elmondta, az azonnali hatállyal életbe lépő - s legalább 2008. július 28-ig érvényben maradó - intézkedés előzménye, hogy az Egyesült Államok "hiteles információt" szerzett arról, hogy a társaságok - köztük az állami tulajdonban lévő orosz Roszoboronekszport fegyverkereskedő cég és a Szuhoj vadászgépgyártó - 1999. január 1. után tiltólistán szereplő berendezéseket és eszközöket adtak el Iránnak.

A hivatalos indokolás szerint a hét cég - az oroszokon kívül két-két indiai és észak-koreai, valamint egy kubai vállalat - olyan felszerelést, illetve technológiát szállított Teheránnak, amellyel tömegpusztító fegyverek, cirkálórakéták vagy ballisztikus rakétarendszerek kifejlesztéséhez járulhatott hozzá. A tulajdonképpeni szankció többek között az, hogy amerikai kormányzati szervek nem köthetnek üzletet a joghátránnyal sújtott cégekkel.

A külügyi illetékes hangsúlyozta, hogy a szankciókkal az adott vállalatokat, jogutódjaikat, alegységeiket vagy leányvállalataikat sújtják, és nem az érintett országok kormányát.