Zalán
6 °C
19 °C

Iráni fegyverüzletek miatt szankcionál az USA

MTI
2006.08.04. 21:24

Szankciót vezetett be az Egyesült Államok hét nemzetközi vállalat, köztük észak-koreai és orosz cégek ellen Iránnal kötött fegyverüzletek miatt, közölte pénteken a washingtoni külügyminisztérium egyik illetékese.

A neve elhallgatását kérő tisztségviselő elmondta, az azonnali hatállyal életbe lépő - s legalább 2008. július 28-ig érvényben maradó - intézkedés előzménye, hogy az Egyesült Államok "hiteles információt" szerzett arról, hogy a társaságok - köztük az állami tulajdonban lévő orosz Roszoboronekszport fegyverkereskedő cég és a Szuhoj vadászgépgyártó - 1999. január 1. után tiltólistán szereplő berendezéseket és eszközöket adtak el Iránnak.

A hivatalos indokolás szerint a hét cég - az oroszokon kívül két-két indiai és észak-koreai, valamint egy kubai vállalat - olyan felszerelést, illetve technológiát szállított Teheránnak, amellyel tömegpusztító fegyverek, cirkálórakéták vagy ballisztikus rakétarendszerek kifejlesztéséhez járulhatott hozzá. A tulajdonképpeni szankció többek között az, hogy amerikai kormányzati szervek nem köthetnek üzletet a joghátránnyal sújtott cégekkel.

A külügyi illetékes hangsúlyozta, hogy a szankciókkal az adott vállalatokat, jogutódjaikat, alegységeiket vagy leányvállalataikat sújtják, és nem az érintett országok kormányát.

Franciaország

Élménytúra Korzikán.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!