Sára, Márió
-12 °C
-1 °C

Etióp csapatok hatoltak be Szomáliába

MTI
2006.08.20. 15:37

Etióp katonák hatoltak be Szomáliába vasárnap, és elérték Baidoa várost, az ország ideiglenes kormányának székhelyét, ahol elfoglalták a repülőteret - jelentették szemtanúk és félhivatalos források.

Etiópia a szomáliai ideiglenes kormány szövetségese az ország fővárosát és déli felét ellenőrző Szomáliai Legfelsőbb Iszlám Tanácsa (SICS) ellen folyó küzdelemben. A segítségére küldött katonák létszáma nem ismeretes. Szemtanúk már korábban is etióp katonák jelenlétéről számoltak be Szomáliában, de ezt hivatalosan cáfolták. Nem tudni, hogy a vasárnap felbukkant csapatok erősítésként érkeztek-e, vagy a korábbi alakulatok előbb hazatértek, majd most ismét bevetették őket.

Az ideiglenes kormány szombaton arról tájékoztatta az Európai Unióhoz küldött megbízottait, hogy a szomszédos Eritrea katonai és hírszerzési támogatást nyújt a SICS muzulmán milíciáknak, és destabilizálja a térséget. Eritrea cáfolta ezt a támogatást.

Eritrea belépése a konfliktusba annak nyomán következett be, hogy ellensége, Etiópia az ideiglenes kormány oldalára állt. E kormány közölte, hogy együttműködésre lépett egy az eritreai rendszer ellen fellázadt csoporttal, az Eritreai Felszabadítási Fronttal, amely azt kéri számon az eritreai elnöktől, hogy az országban elnyomta a többpárti demokráciát.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.