Judit
3 °C
6 °C

Közös dél-koreai és amerikai hadgyakorlat

MTI
2006.08.21. 08:32

Dél-koreai és amerikai katonák hétfőn megkezdték szokásos éves közös hadgyakorlatukat, amely várhatóan tovább növeli az észak-koreai rakétakísérletek és a kísérleti atomrobbantásra való állítólagos phenjani készülődés miatt a térségben nemrégiben kialakult feszültséget.

Az Ulchi Focus Lens 2005 fedőnevű hadijátékokon 20 ezer amerikai és dél-koreai katona vesz részt. A nagyrészt számítógépes szimulációval lebonyolított gyakorlaton a katonák egy esetleges nagyszabású észak-koreai támadás visszaverésére készülnek fel. A közös gyakorlatot 1975 óta évente megrendezik, amire Phenjan rendszerint érzékenyen reagál rá, az Észak-Korea ellen készülő amerikai csapás előjeleként állítja be, az évtizedek folyamán jelentősebb incidens nélkül zajlottak le.

Az idei dél-koreai-amerikai hadgyakorlat előtt, július elején Észak-Korea azonban rakétakísérleteket hajtott végre, heves tiltakozást váltva ki több külföldi országban. Dél-Koreában jelenleg mintegy 30 ezer amerikai katona állomásozik. A dél-koreai haderő létszámát 650 ezerre, az észak-koreaiét 1,2 millióra becsülik. Észak-Korea jogilag a mai napig háborúban áll Dél-Koreával és az Egyesült Államokkal, mert az 1950-53-as koreai háborút lezáró békeszerződést máig sem kötötték meg, mindössze fegyverszüneti megállapodás jött létre.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.