Emánuel
3 °C
12 °C

Megszövegezték a fogyatékosok jogait védő első ENSZ-egyezményt

MTI
2006.08.26. 08:18
Ötéves tárgyalássorozat eredményeként megegyezés született pénteken az ENSZ-közgyűlés illetékes bizottságában a világon élő 650 millió fogyatékos ember jogait védeni hivatott első ENSZ-egyezmény szövegéről.

A világszervezet New York-i székházában ülésező bizottságban a tervezett végső határidő után két órával született megállapodás az utolsó vitás kérdésekben. A konvenciót most a 192 tagországból álló ENSZ-közgyűlés elé terjesztik, amely várhatóan a jövő hónapban kezdődő 61. éves ülésszakán hagyja jóvá az egyezményt. A konvenciót ezt követően írhatják alá és ratifikálhatják a tagországok, s valószínűleg 2008-ban vagy 2009-ben léphet életbe.

Jan Eliasson, az ENSZ-közgyűlés elnöke a tervezet konszenzussal történt elfogadása után úgy vélekedett: a megállapodás szövegezői azt a "csodálatos" üzenetet küldik a világnak, hogy minden ember számára méltóságteljes életet és egyenlőséget kívánnak.

Az egyezmény ratifikáló országoknak törvényben kell tiltaniuk a fogyatékkal élők bármilyen alapon - a vakságtól kezdve a szellemi fogyatékosságig terjedően - történő megkülönböztetését, s törölniük kell jogrendjükből a hátrányos megkülönbözetéssel járó jogszabályokat. A konvenció kötelezné a kormányokat a fogyatékkal élőkkel szembeni sztereotípiák és előítéletek elleni küzdelemre, a fogyatékosok képességeinek és a társadalom javát szolgáló tetteiknek a bemutatására. Védelmezné a fogyatékkal világra jött újszülöttek jogát az életre, s biztosítaná, hogy a fogyatékos gyermekeket akaratuk ellenére nem szakítják el szüleiktől.

A szövegezést kísérő viták számos témára kiterjedtek, a művi terhességmegszakítástól kezdve a közel-keleti konfliktuson át a szülőknek a gyermekek felett gyakorolt hatalmáig bezárólag.

Az utolsó vitatott pontok egyike Szudán azon javaslata volt, hogy az egyezmény szavatolja a külföldi megszállás alatt élő fogyatékosok jogainak védelmét. Kartúm ezzel az izraeli megszállás alatt élő palesztinokra célzott. Izrael ezt a konvenció átpolitizálására tett kísérletnek nevezte, az Egyesült Államok pedig név szerinti szavazást kért e kérdésben: a 102 támogató szavazattal elfogadott javaslatot csak öt ország, Ausztrália, Kanada, Izrael, Japán és az Egyesült Államok képviselői ellenezték.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.