Mária
-7 °C
3 °C

Javul a vallásszabadság Törökországban

MTI
2006.09.01. 18:28

Új keresztény - evangélikus - templom létesült Isztambulban, először a modern Törökország megalakulása, 1923 óta - számolt be róla pénteken a templom alapítója. Az alapító lelkész, a spanyolországi születésű Carlos Madrigal értékelése szerint az esemény a vallásszabadság helyzetének javulását jelzi. "Ez eredmény a protestáns egyház számára. Az állampolgári jogok szemszögéből tekintve pedig azt jelenti, hogy a többi felekezet számára is megnyílt az ajtó" - mondta.

2003-ig nem lehetett keresztény templomot építeni Törökországban. A jogszabályok ugyanis csak a mecsetekre vonatkozó szabályozást tartalmaztak, az arra kijelölt helyeken (azaz mecseteken) kívül pedig tilos volt istentiszteletet tartani. Az európai uniós tagság elnyerésének reményében hozott reformok keretében azután 2003-ban pótolták a hiányzó szabályozást.

A Török Köztársaság 1923-ban jött létre, világi államként, de többségében muzulmán vallású lakossággal. Az azóta eltelt évtizedekben a görög és örmény keresztények tömeges elvándorlása mellett számos templomot és más, nem muzulmán vallási létesítményt bezártak, vagy sorsára hagytak.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.