Hortenzia, Gergő
3 °C
7 °C

Újságíróikat féltik a szlovének a horvátoktól

MTI
2006.09.13. 21:29

Hivatalosan tiltakozott szerdán Szlovénia Horvátországnál több szlovén újságíró őrizetbe vétele miatt a Mura folyó menti vitatott határterületen, és bejelentette, hogy az incidensről tájékoztatni fogja az Európai Uniót.

Mint Dimitrij Rupel szlovén külügyminiszter Ljubljanában közölte, a két jugoszláv utódköztársaság vitás határszakaszának végleges kijelölését hamarosan a szlovén parlament is megvitatja.

A horvát belügyminisztérium bejelentése szerint szerdán "horvát területen" átmenetileg őrizetbe vettek és kihallgattak három szlovén újságírót, akik útlevél nélkül lépték át a vitatott határszakaszt. A három televíziós újságírót később a horvát hatóságok a közeli határátkelőre kísérték, nyolc további szlovén újságíróval együtt, akik később ugyancsak jogosulatlanul lépték át a határt. Utóbbiakat nem vették őrizetbe. A horvát rendőrség nem indít eljárást a szlovén újságírókkal szemben.

A szóban forgó határtérségben egy 2002-ben kötött kétoldalú együttműködési megállapodás értelmében két éve közösen járőröznek a horvát és a szlovén rendőrök.

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft