Árpád
-2 °C
9 °C

Ausztrál kézen a horvát háborús bűnös

MTI
2006.09.21. 14:31

Őrizetbe vettek Ausztráliában egy volt horvát rendőrt, akit azzal vádolnak, hogy az 1991-95-ös horvátországi háború legelején meggyilkolt egy horvát és két szerb nemzetiségű embert. Zlatko Mehun, a horvát belügyi tárca szóvivője szerint a szerdán történt letartóztatásról Ausztrália zágrábi nagykövetsége tájékoztatta a horvát hatóságokat.

Gudeljt a vád szerint 1991. július 1-én az Eszék melletti Tenja faluban meggyilkolta Josip Rajhl-Kirt, az eszéki rendőrség akkori parancsnokát és a város két szerb nemzetiségű önkormányzati tanácsnokát. A három áldozat akkoriban a feszültség enyhítése érdekében szerb lázadókkal tárgyalt. A gyilkosság után még jobban elharapóztak az erőszakos események.

Antun Gudeljt 1994-ben távollétében húszévi börtönre ítélték a hármas gyilkosság miatt. Az ítélet után Németország kiadta őt Horvátországnak, ahol ismét ítélkeztek felette, majd 1997-ben kegyelemben részesítették az amnesztiatörvény alapján. Rajhl-Kir özvegye panaszt emelt a kegyelmi döntés ellen a horvát alkotmánybíróságon, az idén márciusban pedig ismét körözést adtak ki Antun Gudelj ellen.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!