Gedeon, Johanna
2 °C
21 °C

Rumsfeld: Nem mérhető a terrorizmus terjedése

MTI/Reuters
2006.09.29. 06:29

Az amerikai védelmi miniszter csütörtökön azt hangoztatta, hogy nincs megbízható módszer annak felmérésére, jobban növekedett-e a muzulmán radikálisok száma annál, mint ahányat Irakban és Afganisztánban az amerikai vezetésű hadműveletekben megöltek közülük.

Donald Rumsfeld erről a NATO védelmi minisztereinek szlovéniai tanácskozásán beszélt újságíróknak.

A Pentagon fejét arról az amerikai hírszerzési elemzésről kérdezték, amelynek egyik fő megállapítása szerint az Egyesült Államok és Nagy-Britannia Irak elleni háborúja a muzulmán radikálisok új nemzedékének kialakulását vonta maga után, "a magukat dzsihádistaként meghatározó aktivisták létszámban és földrajzi elterjedtség szempontjából is gyarapodnak."

Rumsfeld hangsúlyozta: nincs megbízható módszer annak felmérésére, hogy több szélsőséges kap-e pénzügyi támogatást és kiképzést annál, mint ahányat az Irakban zajló amerikai hadműveletekben és a terrorizmus elleni háború részeként másutt megölnek. A politikus szerint nem mérhető az amerikai hadműveletek hatása a terrorizmus terjedésére, ellentétben az elfogott vagy megölt terroristák számával.

George Bush amerikai elnök kedden utasítást adott az elemzés egyes részleteinek nyilvánosságra hozatalára, hogy cáfolja azokat a vádakat, amelyek szerint a nyilvánosság előtt elferdítette a jelentés Irakkal kapcsolatos megállapításait. A dokumentumból a hét végén már részletek szivárogtak ki az amerikai sajtóba, a Bush-kormány demokrata párti ellenzéke pedig ezekre hivatkozva újult erővel kezdte bírálni Washington Irak-politikáját a novemberi törvényhozási választásokat megelőző kampányidőszakban.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Tervezi már nyaralását?

Segítünk! Válasszon célpontot nyárra útjaink közül! Tengerparti apartmanok előfoglalási kedvezménnyel!