Piroska
-10 °C
1 °C

Utcai zavargások a zambiai választások után

BBC
2006.10.02. 13:02

Könnygázt is bevetett a zambiai rendőrség, miután vasárnap ellenzéki tüntetők vonultak az ország fővárosa, Lusaka utcáira, jelentette a BBC. A csütörtöki választások jogszerűségét megkérdőjelező tüntetők először a szavazatszámláló központ elé vonultak, majd szerte a városban összecsaptak az ellenük kivezényelt fegyveres rendőrökkel. A külvárosban fosztogatások voltak, több embert őrizetbe vettek, írja a Reuters.

A Hazafias Front (PF) jelöltjét, Michael Sata-t támogató rendbontók haragját az váltotta ki, hogy a sokáig vezető jelöltjük vasárnap visszacsúszott a harmadik helyre, a jelenlegi elnök, Levy Mwanawasa pedig átvette az első helyet. A jelenlegi állás szerint – a szavazókörök négyötödének kiértékelése után – Mwanawasa 42 százalékot ért el, Sata huszonhetet, míg a másik ellenzéki jelölt, Hakainda Hichilema a voksok 28 százalékát szerezte meg.

A PF választási csalást emleget és a szavazatok újraszámlálását követeli, a párt főtitkára ugyanakkor tagadta, hogy ők szítanák az erőszakot. Sata szerint legalább 400 ezer szavazatot csaltak el a PF-től. A mostani erőszak és vádaskodás azért is meglepő, mert nemzetközi megfigyelők szerint a csütörtöki szavazás általában véve jól szervezett és tiszta volt. Hivatalos közlés szerint a négymillió választópolgár jelentős hányada élt szavazati jogával.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.