Gábor, Karina, Ders
7 °C
21 °C

Orosz szakértők szerint nem lesz észak-koreai nukleáris kísérletet idén

MTI
2006.10.08. 08:40

Észak-Korea nem hajt végre az év vége előtt nukleáris kísérletet, hogy időt hagyjon az Egyesült Államoknak az ellene hozott pénzügyi szankciók feloldására - írta a Sunday Telegraph című brit konzervatív lap, phenjani orosz katonai szakértőkre hivatkozva.

A szakértők szerint egy olyan típusú atombomba, mint amilyent Észak-Korea a beígért kísérletben felhasználna, akár 200 ezer halálos áldozatot is követelhet, ha egy olyan nagyvárosra dobnák le, mint Szöul vagy Tokió.

Ereje azonos azzal az atombombával, amit az amerikaiak a második világháború idején Nagaszakira dobtak. A négy tonnás bomba azonban túlságosan nagy ahhoz, hogy elbírják az Észak-Korea által jelenleg kifejlesztett rakéták - állították a közelebbről nem azonosított szakértők a brit vasárnapi lapnak. Egyikük annak a véleményének adott hangot, hogy ha az amerikaiak nem kezdenek párbeszédet Phenjannal és nem oldják fel a szankciókat, Kim Dzsong Il észak-koreai vezető parancsot adhat a kísérlet végrehajtására.

Washington 2005 szeptemberében rendelte el a pénzügyi tranzakciók tilalmát olyan észak-koreai cégekkel, amelyeket a nukleáris program finanszírozására szánt pénzek tisztára mosásával vádoltak. Phenjan a szankciók feloldásától teszi függővé visszatérését a hatoldalú, a két Korea, az Egyesült Államok, Japán, Kína és Oroszország részvételével folyó pekingi tárgyalásokhoz, amelyeket tavaly november óta bojkottál.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Egzotikus körutazások!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.