Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Vöröskeresztes szemle a guantánamói börtönben

MTI
2006.10.13. 11:44

A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) küldöttsége felkereste az Egyesült Államok guantánamói támaszpontján azokat a terrortevékenységgel gyanúsított személyeket, akiket az amerikai hatóságok vádemelés és bírói eljárás nélkül huzamos ideje fogva tartanak a támaszpont börtönében.

A nemzetközi emberiességi szervezet képviselői most először találkozhattak azzal a 14 emberrel, akiket a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) titkos börtöneiből szállítottak át az amerikai hatóságok a kubai területen lévő amerikai támaszpontra - közölte pénteken Vincent Lusser, a svájci székhelyű szervezet szóvivője.

Az ICRC küldöttsége három héten át vizsgálódott a támaszpont börtönében, összesen 454 fogollyal beszélt. Megállapításait azonban nem hozza nyilvánosságra, csak a fogva tartó ország hatóságaival osztja meg. (Ez megfelel az ICRC szokásos gyakorlatának. A nemzetközi szervezet hagyományosan így jár el, hogy a hatóságok ne akadályozzák munkatársait tevékenységükben.) Mint az ICRC-szóvivő közölte Genfben, mindegyik fogoly lehetőséget kapott arra, hogy a Nemzetközi Vöröskereszt és Vörös Félhold Mozgalmon keresztül üzenetet küldjön családjának.

Az ENSZ emberi jogi testületei már többször felszólították Washingtont a guantánamói támaszpont börtönének bezárására. Még súlyosabb fenntartásaikat hangoztatták a CIA titkos börtöneivel szemben, mert megítélésük szerint a titkos börtönökben őrzött foglyok - a külső ellenőrzés lehetetlensége miatt - sokkal inkább ki vannak téve az embertelen bánásmód veszélyének.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Felfedeznéd Portugáliát?

Itt a remek alkalom, hogy megismerd. Beszámolók, fotók - böngéssz!