Natália
-3 °C
7 °C

Törökország szankciókkal fenyegeti Franciaországot

MTI
2006.10.13. 20:39

Törökország megtorló intézkedéseket mérlegel Franciaország ellen, mivel annak parlamentje bűncselekménnyé nyilvánította az oszmán birodalomban az I. világháború idején történt örmény népirtás tagadását. A szankciók tervét Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök jelentette be pénteken. Törökország évi 10 milliárd dolláros árucserét bonyolít le Franciaországgal, ami a francia külkereskedelem 1,5 százaléka.

Török fogyasztói csoportok és egyes szakszervezetek a francia termékek bojkottjára szólítottak fel a héten. A bojkott pénteken a Total olajtársaság termékeivel kezdődött.

Fölemelte hangját a francia törvény ellen Orhan Pamuk török író is, akinek előző nap ítélték oda az idei irodalmi Nobel-díjat. Az NTV török tv-csatornának New Yorkból nyilatkozó Pamuk szerint a jogszabály ellentétes a francia liberalizmus és kritikai gondolkodás hagyományaival, amelyből annak idején ő is sokszor merítkezett.

Pamuk ellen idén eljárás indult Törökországban, amiért szembehelyezkedett az örmény népirtást makacsul tagadó hivatalos török állásponttal.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.