Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Ultimátumot adtak az olasz újságíró fogva tartói

MTI/AFP
2006.10.18. 06:21

Az Afganisztánban elrabolt olasz újságíró fogva tartói azt követelik, hogy Olaszország szolgáltassa ki nekik az iszlámról keresztény hitre áttért, menekültstátust kapott afgán férfit cserébe az újságíró életéért - közölte a válságövezetekre szakosodott PeaceReporter olasz internetes napilap kedden.

Gabriele Torsellót és afgán tolmácsát múlt héten rabolta el öt fegyveres Afganisztán déli részén. A túszejtők hétfőn ismét kapcsolatba léptek az Emergency olasz segélyszervezet által Laskargáh városban működtetett kórház biztonsági főnökével, és közölték vele, hogy négy napot adnak követelésük teljesítésére.

A 41 éves Abdul Rahmán felekezeti üldöztetés jogcímén idén márciusban kapott menekültstátust Olaszországban. Hazájában perbe fogtak, és halálbüntetés fenyegette, mert áttért az iszlámról a kereszténységre.

Massimo D,Alema olasz külügyminiszter hétfőn közölte, hogy Olaszország "aktiválta minden kapcsolatát", hogy megpróbálja elérni Gabriele Torsello szabadon bocsátását.

A 36 éves Gabriele Torsello hivatalosan Londonban lakik, egy gyermek édesapja, és felvette az iszlám vallást. Szabadúszó újságíróként több ország tömegtájékoztatási eszközének dolgozik. Az utóbbi tíz évben a világ több válságövezetében dolgozott, így Kasmírban, Albániában, Líbiában és - már egy éve - Afganisztánban. Laskargáh városból, Hilmend tartomány székhelyéről éppen Kandahárba utazott, amikor olasz sajtóértesülések szerint tálibok elrabolták.

Másfél héttel ezelőtt Afganisztán kevésbé veszélyes, északi részén gyilkoltak meg két német újságírót ismeretlen merénylők. A Deutsche Welle német rádióállomás két munkatársa Baglán tartományból Bámiján tartományba utazott, amikor megtámadták és agyonlőtték őket.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!