Mátyás
7 °C
10 °C

Alacsony részvétel a csehországi választáson

MTI
2006.10.21. 16:59

A vártnál alacsonyabb volt a részvétel a hét végi helyhatósági és részleges szenátusi választáson Csehországban. A Csehországban már hagyományosan kétnapos voksolás szombaton délután kettőkor fejeződött be.

Az egyelőre nem végleges adatok szerint a helyhatósági választáson az arra jogosultak mintegy 40 százaléka, míg a szenátusi választáson mintegy 35 százaléka járult az urnákhoz. A választás előtti felmérések valamivel magasabb részvételt jósoltak.

Míg az önkormányzati voksolás eredménye csak vasárnap a reggeli órákban várható, a részleges szenátusi választás eredménye valószínűleg már szombaton az esti órákban ismertté válik.

A parlamenti felsőháznak 81 tagja van, s a hatályos szabályok szerint kétévente megújul a testület egyharmada, tehát 27 mandátum. Az első körben az szerez szenátori mandátumot, aki megkapja a leadott szavazatok több mint ötven százalékát. Erre mindig legfeljebb egy-két példa volt. A mandátumok sorsa általában a második fordulóban dől el, amelybe két, az első körben legtöbb szavazatot szerzett jelölt jut be.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Törökország

Isztambul még mindig a nagy kedvencek közé tartozik.