Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Japán az Észak-Koreába tartó hajók ellenőrzését mérlegeli

MTI
2006.10.22. 08:29
A japán kormány egy vasárnapi lapjelentés szerint tervbe vette, hogy ellenőrizni fogja a szigetország nyugati és déli partjai közelében elhaladó, Észak-Koreába tartó hajókat.

A Jomiuri Simbun egy kormánytervezet kivonatából idézve azt írta, Tokió azt fontolgatja, hogy megfigyelésre rombolókat telepít a Japán nyugati partjai és Dél-Korea között lévő Cusima-szorosba, valamint az Okinava szigetétől északnyugatra elterülő vizekre, s a levegőből is ellenőrizni fogja e két területet.

Az Észak-Korea által október 9-én végrehajtott kísérleti atomrobbantásra válaszul az ENSZ Biztonsági Tanácsa múlt szombaton egyhangúlag elfogadott 1718-as számú határozatában kimondta, hogy minden állam megállíthatja az Észak-Koreába tartó, vagy onnan induló szállítmányokat, hogy ellenőrizze, nem tartalmaznak-e tömegpusztító fegyvereket vagy ilyen fegyverek előállításához szükséges anyagokat. A kérdés szerepelt Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter által ezen a héten a Távol-Keleten és Oroszországban folytatott tárgyalások napirendjén.

Az ellenőrzésben való japán részvétel mértéke részben az ország 1947-ben elfogadott, a katonaságra nézve korlátozásokat tartalmazó békealkotmányától függ.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.