Árpád
-2 °C
9 °C

Kudarcba fulladt a tamil lázadók és a Srí Lanka-i kormány béketárgyalása

MTI
2006.10.29. 22:11

Ismét kudarcba fulladt a tamil lázadók és a Srí Lanka-i kormány ezúttal Genfben megrendezett kétnapos béketárgyalása, még a következő tárgyalási forduló időpontjában sem tudtak megegyezni, közölte a felek közötti közvetítő norvég fejlesztési miniszter vasárnap este. Semmilyen megállapodás nem született a humanitárius kérdésekről, de még a következő tárgyalás időpontjáról sem. Csak azt erősítették, hogy betartják 2002-ben kötött tűzszüneti megállapodásukat, és ígéretet tettek arra, hogy nem indítanak katonai offenzívát a másik ellen, mondta Erik Solheim.

A norvég közvetítő legutóbb júniusban Oslóban szervezett tárgyalási fordulót. A tamil lázadók akkor szemtől szemben nem is voltak hajlandók leülni a colombói kormánydelegációval, mert szerintük az túl alacsony szinten képviseltette magát. Solheim akkori értékelése szerint a békefolyamat a legmélyebb válságba jutott a 2002-es tűzszüneti megállapodás óta. A harcok azóta is lankadatlan hevességgel folynak. A felek most először folytattak közvetlen megbeszélést a hivatalos béketárgyalások februári genfi fordulója óta, de ez is eredmény nélkül ért véget.

A tamil lázadószervezet 1983-ban indított fegyveres harcot azzal a céllal, hogy önálló tamil államot teremtsen Srí Lanka északkeleti részén. A polgárháborúban hozzávetőleg 65 ezer ember veszítette életét a 2002-es tűzszünet megkötéséig. Csak az idei év eleje óta mintegy 3000 ember halt meg erőszakos akciók során.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.