Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

A Kneszet jóváhagyta a szélsőjobboldal bevonását a kormányba

MTI
2006.10.30. 21:09
Az izraeli parlament hétfő este jóváhagyta a szélsőjobboldali Iszrael Beitenu (Izrael a Mi Otthonunk) párt bevonását a kormánykoalícióba, ami gyakorlatilag szertefoszlatja egy közeljövőbeli közel-keleti békekezdeményezés reményét.

Az indítványt 61 képviselő támogatta és 38 szavazott ellene, az arány jól tükrözi Ehud Olmert miniszterelnök új, kibővített kormányának kényelmes többségét a kneszetben.

A jóváhagyásnak köszönhetően a párt vezére, Avigdor Lieberman, aki korábban Irán, Egyiptom és a palesztinok lakta települések lebombázása mellett érvelt, az Izraelre "stratégiai fenyegetést" jelentő ügyekkel foglalkozó miniszterelnök-helyettes tisztségébe léphet. Egyik legfontosabb feladata az iráni atomprogrammal kapcsolatos teendők ellátása lesz.

A parlamenti szavazást megelőzően a kormány hétfőn túlnyomó többséggel döntött amellett, hogy vonják be a kabinetbe a szélsőjobboldali párt vezérét, Avigdor Libermant. A szavazásban részt vett 23 miniszter közül mindössze egy, a munkapárti Ofir Pinesz-Paz ellenezte a 48 éves Liberman bevonását a kormányba. A kulturális tárcát irányító Pinesz-Paz tiltakozásul lemondott tisztségéről.

Liberman, akárcsak pártja tagjainak nagy része, a volt Szovjetunióból származik. Moldovából, ahol egy bárban kidobófiúként dolgozott, 1978-ban emigrált a zsidó államba. Politikai karrierje mintegy tíz éve kezdődött, amikor az akkori kormányfő, Benjamin Netanjahu titkáraként tűnt fel az izraeli közéletben.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Álom Nászút

Felejthetetlen élmény várja a világ legszebb tengerpartjain.