Rálőttek egy iraki miniszter konvojára Bagdadban

MTI
2007.01.24. 10:26

Fegyveresek tüzet nyitottak az iraki felsőoktatási miniszter gépkocsi-kíséretére szerdán Bagdad déli részén, a támadásban a politikus nem sérült meg, de egy testőre életét vesztette.

"Többször is ránk lőttek. Egy testőröm meghalt, egy másik súlyos fejsérülést szenvedett" - közölte maga a miniszter, Abid Dijáb al-Udzsajli. A szunnita politikus éppen munkába tartott, amikor a konvojt támadás érte a Bagdad déli részén fekvő, többségében szunniták lakta Dúra negyedben. A minisztérium szóvivője elmondta: nem tartják valószínűnek, hogy a támadás célpontja kifejezetten a miniszter lett volna, mert általában nem közlekedik azon az úton, ahol az incidens történt.

Az iraki felsőoktatási miniszternek nézeteltérése volt a kormány több tagjával azt követően, hogy minisztériumában 2006 novemberében rendőri egyenruhát viselő fegyveresek tömeges emberrablást hajtottak végre. A síita vezetésű belügyminisztérium szerint az elhurcoltak többségét később szabadon engedték, de a felsőoktatási minisztérium szóvivője kedden azt állította, hogy mintegy ötven ember sorsa továbbra is ismeretlen.