Putyin megköszönte a részvételt Gyurcsánynak

MTI
2007.07.19. 21:45
A szaranszki sportstadionban Vlagyimir Putyin orosz elnök nyitotta meg a finnugor fesztivált, ezután mondott köszöntőt Tarja Halonen finn államfő és Gyurcsány Ferenc. Putyin külön köszönetet mondott Halonennek és Gyurcsánynak, amiért eljöttek Mordvinföldre, és nemzeti kultúrájuk támogatását ígérte az Oroszországban élő 13 finnugor népnek. Vezető észt államférfi nem kapott meghívást Szaranszkba.

 

Putyin úgy vélte, hogy zűrzavart idézhet elő a hivatali ügyintézésben, ha a nemzeti nyelvek hivatalos státust kapnak Oroszországban. Az orosz elnök szerint az EU tapasztalatának megismétlése Oroszországban sokkal rosszabb kihatással járhat: káoszhoz vezethet, mert az egyszerű polgárok nem tudnak majd beadványokat írni, a hatóságokhoz fordulni. Politikai akadályok nincsenek, de ezt okosan kell csinálni, nehogy nehezüljön az egyszerű emberek helyzete, intett Putyin az ITAR-TASZSZ szerint.

Koszovó volt a fő külpolitikai téma a hármas csúcson, tájékoztatta Gyurcsány este a magyar újságírókat. Beszámolója szerint ő és Halonen asszony egyértelműen az EU már ismert álláspontját képviselték Koszovó kérdésében, míg Oroszország ugyancsak ragaszkodott saját ismert álláspontjához: ahhoz, hogy a koszovói megoldás minta és példa lehet más országok számára, nem pedig egyedi eset.

Putyin és Gyurcsány kétoldalú megbeszélésére a késő esti órákban, közvetlenül a magyar kormányfő hazautazása előtt kerül sor.