Timót, Xénia
-10 °C
-1 °C

Újabb délszláv háborús per kezdődik Hágában

MTI
2002.01.15. 17:49
A volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűncselekmények kivizsgálására felállított hágai Nemzetközi Törvényszéken újabb per kezdődik az 1995 nyarán Srebrenicában meggyilkolt mintegy 8000 muzulmán halálával összefüggésben.

A német Wolfgang Schomburg elnökletével működő büntetőtanács kedden úgy határozott, hogy egy eljárásba vonják össze a srebrenicai bűncselekményekkel gyanúsított három boszniai szerbbel szembeni vádakat.

Dragan Oberenovic, Dragan Jokic és Vidoje Blagojevic perének lehetőség szerint már áprilisban el kellene kezdődnie - mondta a bíró.

A vádak szerint mindhárom férfi csapatparancsnokként vett részt annak idején az ENSZ által védett övezetnek nyilvánított Srebrenica város szerb csapatok általi elfoglalásában, és egységeik részt vettek a polgári lakosság lemészárlásában. A vádlottaknak emberiesség elleni és háborús bűncselekményeket, illetve népirtásban való segédkezést rónak fel. Jokic 2001 augusztusában önként adta fel magát a törvényszéknek, Blagojevicet augusztusban az SFOR békeerők csapatai vették őrizetbe, Obrenovic már tavaly április óta letartóztatásban van.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!