Ambrus
-7 °C
3 °C

Az SS-tiszt egy nappal a fellebbezés előtt meghalt

MTI
2002.02.25. 19:57
Nyolcvannégy éves korában a németországi Wangenben meghalt Julius Viel egykori SS-tiszt, háborús bűnös. Vielt 2001 áprilisában ítélte el 12 évi börtönre a ravensburgi bíróság hét zsidó kényszermunkás - 1945 márciusában elkövetett - meggyilkolásáért. A volt SS-alhadnagy 1999 óta már előzetes letartóztatásban volt, de tíz nappal ezelőtt megromlott egészségi állapota miatt egy civil kórházba szállították.

Viel, akinek a tanúk szerint "örömet okozott emberi életet elpusztítása" Leitmeritzben (a mai csehországi Litomericében) egy lövészárok ásásánál végzett áldozataival, akiket a terezini koncentrációs táborból szállítottak ide. A német szövetségi bíróságnak kedden kellett volna felülvizsgálni a vádlott és az ügyész által egyaránt benyújtott fellebbezést. Az ügyész eredetileg életfogytiglani börtönbüntetést kért.

A náci háborús bűnös ügyében, aki a II. világháború után újságíróként dolgozott, már a 60-as évek elején vizsgálat indult, de bizonyítékok hiányában felmentették. 1998-ban azonban felbukkant egy szemtanú, egy másik volt náci tiszt, Adalbert Lallier (jelenleg Kanadában élő közgazdász professzor), aki a gyilkosságok idején őrszolgálatot adott Veil közelében. Vallomása alapján egy évvel később Wangenben letartóztatták Vielt. A tárgyaláson Lallier elmondta, hogy sokáig egykori bajtársai iránti lojalitásból hallgatott, de végül egy másik egykori SS győzte meg, hogy tanúskodjon Veil ellen.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.