Sára, Márió
-11 °C
-1 °C

Osztrák kárpótlást kapott öt magyar kényszermunkás

MTI
2002.03.18. 16:12
Ezerháromszáz, a második világháború idején Ausztria területén rabszolga- és kényszermunkát végzett magyar állampolgár részesül mostantól az Osztrák Megbékélési Alap juttatásaiból; a gesztus értékű összeget elsőként öt magyar áldozat vette át az osztrák nagykövettől hétfőn Budapesten.

Az Osztrák Megbékélési Alap kuratóriumában a magyar kormányt képviselő Fónagy János közlekedési és vízügyi miniszter hangsúlyozta: a pénz rendelkezésre áll, nehézséget jelent azonban, hogy valóban minden érintettet megtaláljanak, hiszen nem készültek listák, feljegyzések az elhurcoltak személyéről. Ezért arra kérnek mindenkit, ha tudnak olyanokról, akiknek a juttatás járhat, lépjenek kapcsolatba magyar partnerszervezetükkel, a Magyar Zsidó Örökség Alapítvánnyal, vagy közvetlenül az osztrák alappal.

A rendelkezésre álló összegről szólva elmondta: az összesen 6 milliárd schillinges alapot részben az Osztrák Köztársaság, illetve a szövetségi tartományok költségvetéséből, valamint az osztrák ipar önkéntes befizetéseiből töltötték fel. Tájékoztatása szerint a mezőgazdasági munkára elhurcoltak 20 ezer, az ipari munkát végzők 35 ezer, a rabszolgamunkára beosztottak pedig 107 ezer schillingnek megfelelő összegnyi juttatásban részesülnek, amelyet az egykori kényszermunkások örökösei is megkaphatnak.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.