Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Szakadás a szerb elnök és miniszterelnök között

MTI
2002.03.23. 18:47
Kapcsolódó cikkek (1)
A szerb miniszterelnök megszakít minden együttműködést Jugoszlávia elnökével, amiért az utóbbi nem hajlandó meneszteni a szerbiai kémügyben felelősnek tartott Ace Tomic tábornokot, a katonai biztonsági szolgálat vezetőjét - mondta az AP-nek Vladan Batic szerb igazságügy-miniszter. Az amerikai hírügynökség értékelése szerint a döntés a Zoran Djindjic szerb miniszterelnök és Vojislav Kostunica jugoszláv államfő között fokozódó rivalizálás újabb jele.
Batic azt vetette Kostunica szemére, hogy védelmezi elődje, Slobodan Milosevic volt jugoszláv elnök "cimboráit" - egyértelmű célzásként Tomicra. "Nem lesz további együttműködés Kostunicával, nem működhetünk együtt olyasvalakivel, aki bűnözőket véd" - mondta a szerb igazságügyi tárca birtokosa, s célzott arra, hogy esetleg maga Kostunica is bűnügyi felelősségre vonható lesz Tomic leváltásának megtagadásáért.
Djindjic azért követeli Tomic leváltását, mert hónapokon át nem tájékoztatta őt arról, hogy a szerb kormányfő helyettese, Momcilo Perisic kémügybe keveredett. Djindjic szerint Perisicnek és a kémügy másik szereplőjének, John David Neighbor amerikai diplomatának a letartóztatásakor Tomic és az általa vezetett katonai biztonsági szolgálat szabálytalanul járt el, Kostunica azonban ezt nem így látja.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Értékeljen, nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Írja meg véleményét itt!