Ferenc, Olívia
-2 °C
4 °C

Az orosz kommunisták kizárták a pártból a duma elnökét

MTI
2002.05.25. 18:42
Az orosz kommunista párt központi bizottsága szombaton kizárta a párt soraiból Gennagyij Szeleznyovot, az orosz törvényhozás alsóháza, az állami duma elnökét.

A plénum a 76 igen, és 25 nem szavazattal meghozott döntéssel a moszkvai pártszervezet korábbi verdiktjét hagyta jóvá. Szeleznyov bűne az, hogy a központi bizottság döntése ellenére nem volt hajlandó megválni a házelnöki poszttól. Szeleznyovot a döntés nyilvánosságra hozatala után rögtön soraiba hívta a Népképviselő nevű Kreml-párti frakció vezetője, Gennagyij Rajkov. A Vlagyimir Putyin elnök politikáját támogató mozgalmak bizalmát élvezve Szeleznyov minden valószínűség szerint független képviselőként is a duma élén marad.

Szeleznyov kálváriája áprilisban, a sajtóban "antikommunista puccsnak" elkeresztelt eseménysor idején kezdődött. A Kreml-párti többség a liberális ellenzék, és Vlagyimir Zsirinovszkij pártja támogatásával akkor - a korábbi osztozkodás óta eltelt időszak megváltozott erőviszonyaira hivatkozva - megfosztotta a kommunistákat szinte az összes bizottsági poszttól. Gennagyij Zjuganov pártelnök ezért demonstratív lépésre szólított fel minden parlamenti tisztségviselőt: tiltakozásul mondjon le pozíciójáról. Szeleznyov ennek nem tett eleget, és a múlt héten csatlakozott hozzá Nyikolaj Gubenko a kulturális, és Szvetlana Gorjacseva, az ifjúsági és nőügyi bizottság kommunista elnöke, akiket most szintén kizárt a pártból a központi bizottság.

Orosz belpolitikai megfigyelők szerint a háttérben a Kreml áll, amely a legnagyobb ellenzéki párt megosztására törekszik. Az állítólagos forgatókönyv szerint a Putyin iránt eddig is lojális Szeleznyov vezetésével mérsékelt baloldali mozgalom jönne létre, míg a Zjuganov-féle párt egyre inkább a politika perifériájára szorulna. Ezt támasztják alá a legutóbbi közvélemény kutatások is: a nemrég még 36 százalékos támogatottságával a legnépszerűbb oroszországi politikai erőnek számító kommunista párt ma a szavazatok 22 százalékára számíthatna a legnagyobb Kreml-párti tömörülés, az Egységes Oroszország 30 százalékával szemben.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.