Orsolya
7 °C
10 °C

Kényszermunka két fehérorosz újságírónak

MTI
2002.06.24. 21:47
A fehéroroszországi Grodnóban kényszermunkára ítéltek két ellenzéki újságírót Alekszandr Lukasenko elnök "megrágalmazásáért". A grodnói bíróság hétfőn két és fél évi kényszermunkával sújtotta a Pahonya című regionális hetilap főszerkesztőjét, Nyikolaj Markevicset, továbbá kétesztendei kényszermunkára Pavel Mozsejko újságírót, amiért közöltek két Lukasenkót bíráló cikket és egy verset még a tavaly szeptemberi elnökválasztás előtt.

A grodnói állambiztonsági szervek a nyomdában elkobozták a Pahonya (Üldözés) összes példányát, és az ügyészség eljárást indított a Lukasenkót ellenzékiek eltűnésével és halálbrigádok alakításával összefüggésbe hozó passzusok ügyében. A hetilap szerkesztőségét bírói végzéssel bezárták. A fehérorosz ellenzék és a Nyugat szerint a szavazás, amelyen Lukasenkót újraválasztották, nem felelt meg a demokratikus normáknak - emlékeztetett az AFP, hozzátéve: Fehéroroszországban az utóbbi években több ellenzéki személyiség, valamint egy orosz tévériporter tűnt el vagy lelte halálát tisztázatlan körülmények között.

A Pahonya, vagyis Üldözés elnevezés a független Fehéroroszország címerévé vált hagyományos szimbólumra utal, amely egy lovagot ábrázol teljes vértezetben, lóháton.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Őszi szünet

Utazzon el családjával! Segítünk hogy megtalálja a legjobb ajánlatokat.