Szabina
5 °C
11 °C

Nyilvánosságra került az Irak elleni támadás terve

MTI
2002.07.05. 18:52
Már előrehaladott állapotban van az amerikai terv Irak megtámadására. Katonák és tengerészgyalogosok tízezrei támadnának három fronton, földön, vízen, levegőben - jelentette pénteki számában a The New York Times. A napilap egy szigorúan titkos dokumentumból idéz, amelyet a tampai (floridai) központi parancsnokságon készítettek.

A terv szerint nyolc országban - köztük valószínűleg Katarban és Törökországban - állomásozó harci repülőgépek százai indulnának óriási légicsapásra célpontok ezrei ellen, beleértve repülőtereket, országutakat és optikai szálas kommunikációs központokat. Különleges erők és titkos CIA-ügynökök támadnának raktárakat és laboratóriumokat, amelyekben a feltételezések szerint tömegpusztító fegyvereket és rakétákat gyártanak vagy tárolnak.

George W. Bush amerikai elnököt nagy vonalakban már legalább kétszer tájékoztatták az előzetes tervről, a térségbeli szövetségesekkel azonban még nem tanácskoztak, sőt a dokumentumban említett országokkal sem ismertették, hogy szerepet kapnának bármely Irak elleni amerikai akcióban.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Értékeljen, nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Írja meg véleményét itt!