Irén, Írisz
6 °C
15 °C

HIV-fertőzött egy brit exminiszter

2005.01.31. 10:33
HIV-beteg politikus volt Nagy-Britannia kultuszminisztere négy éven át. Chris Smith tizenhét éve tud betegségéről, a miniszterség elvállalásakor azonban eltitkolta betegségét Tony Blair előtt. Most a fia Aids-megbetegedését nyíltan vállaló Nelson Mandela példáját követve vallott halálos betegségéről.

Tizenhét éve HIV-pozitív, vallotta be Chris Smith, a Munkáspárt korábbi kulturális minisztere. A brit történelem első nyíltan meleg minisztere 1997-es kinevezésekor elhallgatta betegségét Tony Blair kormányfő előtt. Smith a kormány 2001-es átalakításakor elvesztette posztját.

Példát mutattak

A volt kultuszminiszter a Sunday Timesnak vallott betegségéről. Mint mondta, Nelson Mandela inspirálta vallomását. A volt dél-afrikai államfő nyíltan elismerte, hogy fia AIDS-ben vesztette életét.

Smith betegségét 1987-ben diagnosztizálták, arról nincs tudomása, mikor kaphatta el. Eddig azért nem állt ki a nyilvánosság elé, mert féltette családját a várható visszhangtól, nyilatkozta a GMTV vasárnapi magazinműsorának.

A nyilvánosság vállalásával most azt akarja bizonyítani, hogy egy HIV-beteg is élhet teljes életet. "Elég sok gyógyszert kell szedni, de ha ezt megteszem, nyugodtan élhetem az életem" - mondta Smith. Az első időkben persze nem volt ennyire nyugodt, hiszen akkor még nem volt ismert gyógykezelés a betegségre, ismerte el a Sunday Timesnak.

Coming outokra várnak

Az AIDS-aktivisták lelkesen üdvözölték nyilvános vallomását. "Rendkívül fontos", hogy beszélt, jelentette ki Lisa Power, az HIV-betegeket támogató Terrence Higgins Alapítvány programfelelőse. "Remélhetőleg ez sokakat bátorít majd, akik eddig nem merték magukat alávetni a vizsgálatoknak", mondta a BBC-nek.

"Remélem több kiemelkedő közéleti személyiség is követi majd Chris példáját" - jelentette ki a BBC-nek Peter Tatchell, az OutRage! nevű melegszervezet vezetője. Tatchellt ugyanakkor meglepte, hogy Smith ennyi évig titokban tartotta betegségét, főleg azután, hogy melegsége nyílt felvállalása nem tette tönkre karrierjét.

Smith 1984-ben, egy évvel parlamenti képviselővé választása után vállalta fel nyíltan másságát. Betegségéről állítása szerint azért nem vallott Tony Blairnek, mert úgy érezte, betegsége nem befolyásolja munkateljesítményét.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Egzotikus körutazások!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.