Sára, Márió
-12 °C
-1 °C

Iraki népirtással vádolnak egy hollandot

2004.12.07. 10:55
Több ezer kurd kiirtásában játszott tevékeny szerepet Frans van Anraat, véli a holland ügyészség. A vádhatóság szerint a hatvankét éves férfi szállította le Szaddám Huszeinnek a halabdzsai mészárlásban bevetett vegyi fegyverek alapanyagait.

Népírtás vádjával indít eljárást egy hatvankét éves holland állampolgár ellen a holland ügyészség, jelentette a BBC. A vádhatóság szerint Frans van Anraat látta el Szaddám Huszein iraki diktátort az 1988-as halabdzsai vegyi támadás során használt szerek alapanyagával.

A bukott iraki diktátor az elszakadásért küzdő kurdok elleni bosszúhadjáratában vetett be vegyi fegyvereket, ártatlan kurdok ezreit lemészárolva. A halabdzsai mészárlás szerepel a bukott zsarnok ellen emelt vádak listáján is.

Tudott róla

A holland ügyészek szerint Anraat tökéletesen tisztában volt azzal, hogy az általa leszállított alapanyagokat vegyi fegyverek gyártására használják, írja a BBC. Érvelésük szerint így a férfi tevékeny szerepet játszott a több ezer kurd lemészárlásában.

"Több forrásból is megerősíthető, hogy a gyanúsított tudott az anyagok célállomásáról és végfelhasználásáról", nyilatkozta az ügyészség a News.com.au hírszájtnak. A vádhatóság hivatalos közleménye szerint a "becslések szerint ötezer ember halálát okozó" halabdzsai támadás az egyik legismertebb, vegyi fegyverekkel végrehajtott népirtás.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.