Vilma
-7 °C
4 °C

A Hamász elhatárolódik Oszama bin Ladentől

2006.04.23. 19:33
Vasárnap újabb üzenet érkezett az afgán határ mentén bujkáló Oszama Bin Ladentől. A terroristavezér szerint a palesztinoknak folyósított segélyek visszafogása a keresztény-cionista összeesküvés tagadhatatlan bizonyítéka. A felvétel eredetiségét még vizsgálják.

A radikális Hamász alkotta palesztin kormány támogatásának megvonása miatt az iszlám elleni keresztes hadjárattal vádolta a Nyugatot, és az ENSZ-erők elleni szudáni harcra buzdította híveit Oszama bin Laden terroristavezér az al-Dzsazíra pánarab televízió által vasárnap sugárzott legújabb üzenetében. A felvétel tartalmát röviddel később már több bírálat is érte: egyebek közt a Hamász radikális palesztin mozgalom is elhatárolódott tőle.

Hosszú háború

Az, hogy a Hamász választási győzelme után a nyugatiak felfüggesztették a palesztinok segélyezését, "megerősíti, hogy háborújuk a keresztesek és a cionisták háborúja az iszlám ellen" - jelentette ki az al-Kaida terrorhálózat vezetője a hangüzenetben. "Felszólítom a szent harcosokat és támogatóikat - különösen Szudánban és az Arab-félszigeten -, hogy készüljenek föl egy hosszú háborúra a nyugati keresztes fosztogatók ellen Szudán nyugati részén. Célunk nem a kartúmi kormány megvédése, hanem az iszlámé, annak földjéé és népéé" - szögezte le bin Laden arra utalva, hogy az ENSZ békefenntartó erőket küld a nyugat-szudáni Dárfúr tartományba a népirtás megakadályozására.

A Dárfúrban tevékenykedő két szudáni ellenállási mozgalom egyike teljes egészében elutasította a nyilatkozatot, különösen a Szudánra vonatkozó részét. Ahmed Huszein, a Mozgalom az Igazságosságért és az Egyenlőségért (JEM) szóvivője kijelentette, hogy az üzenetben foglaltaknak "semmi közük a dárfúri valósághoz".

A terroristavezér Szudánban élt, mielőtt Kartúm az Egyesült Államok nyomására kiutasította az országból. Bin Laden akkor menekült a tálibok uralta Afganisztánba, a tálibok bukása óta pedig a törzsek uralta afgán-pakisztáni határvidéken húzza meg magát ismeretlen helyen. Azóta több üzenete vált ismertté, a legutóbbi idén január 19-én, szintén az al-Dzsazíra sugárzása révén. Mindazonáltal a mostani hangfelvétel hitelességét még ellenőrizni kell.

Ne vásároljanak

Az al-Kaida vezére felszólította a muzulmánokat, hogy ne vásárolják az Egyesült Államoknak és azoknak az európai országoknak az áruit, amelyek együttérzőek a világbotrányt kiváltó Mohamed-karikatúrákat először közlő Dániával. Követelte továbbá, hogy a rajzok készítőit adják az al-Kaida kezére.

Bin Laden élesen bírálta üzenetében Abdallah szaúdi királyt, amiért az még februárban elítélte a civilizációk összeütközésének gondolatát a Mohamed-karikatúrák ügyében. Az uralkodó akkor - egy szaúd-arábiai kulturális fesztivál arab és muzulmán résztvevőihez szólva - a párbeszéd és a megértés elősegítésére hívta fel a muzulmán értelmiséget, és a civilizációk békés együttélését szorgalmazta.

A palesztin kormányt vezető Hamász szóvivője vasárnap - az üzenet hallatán - azt közölte, hogy szervezetének ideológiája teljesen különbözik az al-Kaidáétól, bár hozzátette, hogy "a palesztin népet érő nemzetközi ostrom" feszültséget teremt az arab és muzulmán világban. "E feszültség természetesen azt a benyomást kelti, hogy van egy nyugati-izraeli szövetség a palesztinok ellen" - folytatta Számi Abu Zuhri szóvivő, megjegyezve, hogy a Hamász érdekelt a Nyugathoz fűződő jó kapcsolatokban.

Raanan Giszin izraeli kormányszóvivő véleménye szerint Oszama bin Laden azért támadja Izraelt, hogy csillapítsa az arab világban növekvő ellenségességet az al-Kaidával szemben. "Amikor Izraelt támadja, az valami olyan dolog, amiben az arab világ egyetérthet - mondta az izraeli szóvivő. - Bírálják őt azért a pusztításért és vérfürdőért, amit a muzulmán nemzetnek okozott. Ezért most más igazolást keres. Az Izraelt érő bírálat politikailag korrektebbül hangzik."

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.