Ambrus
-7 °C
3 °C

Hodorkovszkij képviselő lenne

2005.08.10. 10:58
Mihail Hodorkovszkij azt fontolgatja, hogy ringbe száll egy moszkvai időközi választáson a képviselőségért. A két éve börtönben ülő, a Jukosz olajcéget egykor irányító Hodorkovszkij az alkotmány értelmében a jogerős ítéletig indulhat a választáson, igaz azt valószínűsítik, hogy megválasztására semmi esély.

Mihail Hodorkovszkij, a Jukosz orosz olajtársaság volt vezetője gondolkozik azon, hogy képviselőjelöltként induljon az időközi parlamenti választáson Moszkvában, erősítette meg Anton Drel, Hodorkovszkij ügyvédje a Vedomosztyi című napilapnak.

Bankár lett a körzet képviselője

A moszkvai 201-es választókerület alsóházi képviselője Mihail Zadornov volt, de mivel az orosz Külkereskedelmi Bankban munkát vállalt, le kellett mondania mandátumáról. Az időközi parlamenti választást augusztus végén vagy szeptember elején írja ki a központi választási bizottság, s a kiírás pillanatától megkezdődik a jelöltek bejegyzése.

A Vedomosztyi értesülése szerint Vlagyimir Rizskov és Irina Hakamada alsóházi képviselő, valamint a jobboldali liberális Jabloko javasolta az elsőfokon 9 év börtönbüntetésre ítélt Hodorkovszkijnak, hogy vállalja el a képviselőjelöltséget. Rizskov és Hakamada cáfolta, hogy javaslatot tettek volna, de elismerték, "az ötletet aktívan vitatják".

Jogerős ítélet előtt még lehet indulni

Az alkotmány értelmében Hodorkovszkijnak joga van indulni a parlamenti választáson, amíg ügye a fellebbezés szakában van és az ítélet jogerőre nem lép. Elméletileg van elég ideje is arra, hogy bejegyeztesse esetleges jelöltségét, mivel a moszkvai városi bíróságon szeptember 8-nál előbb semmiképpen nem kezdődhet meg fellebbezési kérelmének tárgyalása.

A központi választási bizottság ugyanakkor megtagadhatja Hodorkovszkij jelöltségének bejegyzését arra hivatkozva, hogy már kimondták felette az elsőfokú ítéletet.

A siker esélye nulla

Még ha sikerül is Hodorkovszkijnak indulnia a választáson, abban a Vedomosztyi által megkérdezett minden szakértő egyetértett, hogy a siker esélye a nullával egyenlő, de adott esetben fontosabb a részvétel, mint a győzelem.

"Kockázat nélküli vállalkozás a képviselőjelöltség ötlete" - állapította meg Sztanyiszlav Belkovszkij politológus, a Nemzeti Stratégiai Intézet igazgatója, aki szerint ha nem jegyzik be Hodorkovszkijt jelöltként vagy felgyorsítják a fellebbviteli tárgyalást, az újabb érv amellett, hogy a hatalom fél tőle. Ha pedig indulhat a választáson, a kampány idején népszerűsítheti nézeteit és bírálhatja a hatalmat.

Vlagyimir Rizskov úgy látja, hogy a jelöltséggel Hodorkovszkij lehetőséget kap a politikai harcra, ami már csaknem két éve hiányzik neki. Irina Hakamada viszont attól tart, hogy Hodorkovszkij az életét kockáztatja, "úgy felbosszanthatja a hatalmat, hogy soha nem jön ki (a börtönből)".

Mihail Hodorkovszkijt kedden átszállították a Matrosszkaja Tyisina börtönkomplexum négyes számú fogházából az egyes számú fogházba, ahol egy tizenegy fős cellában helyezték el. Oleg Trunov, az Aresztant.ru internetes oldal vezetője, egykori fogoly szerint a döntés mögött az áll, hogy a hatóságok - a külön erre célra kiválasztott cellatársak révén - erősítsék az ellenőrzést az eddig magánzárkában tartott Hodorkovszkij tevékenysége felett.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.