Ferenc, Olívia
-4 °C
4 °C

Hollandiában népszavazás lesz az EU-bővítésről?

2002.11.06. 17:30
A holland parlament alsóháza úgy döntött, hogy az EU-bővítéssel kapcsolatos referendum lehetőségének megvizsgálására kéri fel a holland kormányt.
Az alsóház csekély többséggel meghozott döntésével megnyílik az út azok előtt az országos felmérések előtt, amelyek a 2004-ben csatlakozásra váró országok belépésével kapcsolatos lakossági véleményeket tárnák fel.

A D66 párt baloldali liberálisai által tett javaslatot a Pim Fortuyn Párt (LPF) és a Munkáspárt (PvdA) is támogatta. A kereszténydemokraták (CDA) és a liberálisok (VVD) ellenzik a népszavazást, hasonlóképpen a leköszönő miniszterelnök, Jan-Peter Balkenende is.

Holland óvatosság

A hollandok nemrég kételyeiknek adtak hangot néhány jelölt-országnak a csatlakozásra való alkalmasságával és a szigorú felvételi szabályok teljesítésével - főként az élelmiszerek és az állambiztonság kérdésével - kapcsolatban.

Hollandiában államügyekben nem szokás közvetlenül kikérni a választók véleményét. A jobbközép koalíció múlt hónapi összeomlását követően az országban január 22-én tartanak általános választásokat.

Az Eurobarometer néhány hete nyilvánosságra hozott, átfogó közvélemény-kutatáson alapuló adatai szerint a hollandok 55 százaléka szükségesnek tartja az Európai Unió bővítését "néhány országgal". Legszívesebben Máltát (56 százalék) és Magyarországot (50 százalék) látnák a "klubban". (Érdekesség, hogy amikor a nem kandidáló országok közül is lehetett választani, a legtöbben Norvégiát, Izlandot és Svájcot, a legkevesebben Albániát, Horvátországot és Macedóniát jelölték meg.)

Figyelmeztető, hogy a megkérdezettek 80 százaléka szerint a bővítés után nehezebb lesz az európai szintű döntéshozatal, továbbá a hollandok nagy többsége azzal számol, hogy a bővítés érzékelhető többletköltséggel jár majd nemzetük számára.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.