Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Lemondásra szólítják fel az ausztrál főkormányzót

2003.05.07. 17:43
Lemondásra szólították fel Peter Hollingworth ausztrál főkormányzót, miután kiderült, hogy még érsek korában segített egy zaklatási ügy eltussolásában. A főkormányzó bocsánatot kért a történtekért, de a szavazók háromnegyede szívesen lapátra tenné.
A nyilvánosságra hozott jelentés szerint Peter Hollingworth ausztrál főkormányzó még az 1990-es évek elején segített több szexuális zaklatási ügy eltussolásában. Az egyik esetben Hollingworth, az anglikán egyház Brisbane-i érsekeként nem távolította el a gyerekeket rendszeresen molesztáló papot, hanem engedte tovább dolgozni. A gyermekeket zaklató pap azóta rács mögött ül.

Hollingworth elismerte, hogy "követett el hibákat az ügy kapcsán". Hozzátette, hogy bocsánatot kér az áldozatoktól, és ma már másképpen cselekedne, jelentette a CNN.

Mondjon le!

Ennek ellenére miniszterek, vallási vezetők és az ausztrálok többsége is azt követeli, hogy Hollingworth mondjon le főkormányzói tisztségéről. Alexander Downer ausztrál külügyminiszter szerint Hollingworth-nak sürgősen el kell gondolkoznia azon, hogy valóban megfelel-e a főkormányzósággal kapcsolatos elvárásoknak. Hozzátette, hogy a főkormányzónak önállóan kell meghoznia döntését. John Howard miniszterelnök kijelentette, hogy nem bocsátja el Hollingworth-ot, de nem is védi meg, mint tette a botrány 2002-es kirobbanásakor. A közvélemény-kutatások szerint a szavazók 76 százaléka szerint a főkormányzónak mennie kell.

A főkormányzóság

Az ausztrál alkotmány szerint az ország vezetője a mindenkori brit uralkodó, jelenleg II. Erzsébet. A főkormányzó a királynő képviselője Ausztráliában, így formálisan Hollingworth az ország vezetője. A főkormányzóság a legmagasabb kinevezéssel elérhető tisztség az országban, amelyre a miniszterelnök az uralkodó egyetértésével nevez ki valakit. A felmentést ugyancsak a miniszterelnök kezdeményezheti.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.