Natália
-3 °C
7 °C

Tüntetések és a kormány bukása fenyegeti Horvátországot

2001.07.09. 17:02
A horvát elnök vasárnap találkozott azzal a két magas rangú katonatiszttel, akiknek kiadatását feltételezések szerint kéri a hágai Nemzetközi Törvényszék. A kormányfő hétfőn bejelentette, hogy egyikük hajlandó önként Hágába menni. Miután vasárnap a kormány úgy döntött, hogy együttműködik Hágával, kormányválság és tüntetések veszélye fenyeget.
A horvát miniszterelnök hétfőn bejelentette, hogy kész önként a hágai Nemzetközi Törvényszék elé állni Rahim Ademi tábornok, ha a vádemelési listán szerepel a neve - közölte az MTI. Stipe Meszics horvát államfő előzőleg vasárnap este rezidenciáján fogadta a tábornokot, és a találkozón jelen volt Petar Stipetics tábornok, a horvát hadsereg vezérkari főnöke is.

Hivatalosan egyelőre nem hozták nyilvánosságra azoknak a nevét, akiknek kiadatását a Hágai Törvényszék kéri Zágrábtól. Értesülések szerint köztük van a még aktív állományban lévő Rahim Ademi, valamint Ante Gotovina nyugalmazott tábornok. Ademit felelősnek tartják azért, hogy alárendeltjei a szerb-horvát háború idején, 1991-1995 között szerb polgári személyeket gyilkoltak meg és tizenegy szerb falut - összesen ötszáz házat - leromboltak.

Tüntetésre készülnek a háborús veteránok, és bukhat a kormány

Közben Zágrábban felkészültek arra, hogy ha valóban kiadják a háborús bűnökkel vádolt személyeket Hágának, akkor a katonatisztek támogatói országos tüntetésbe kezdenek, és nem riadnak vissza az utak eltorlaszolásától sem. Ivica Racan miniszterelnök közölte, hogy a rendőrség fel fog lépni az ilyen akciók ellen.

A miniszterelnöknek kormánya széthullását is meg kell akadályoznia. Miután hétvégén a zágrábi kabinet a Hágával való együttműködésről döntött, a Szociálliberális Párt négy minisztere tiltakozásul lemondott. A kormányfő még nem döntött arról, hogy elfogadja-e a miniszterek lemondását, de a miniszterelnök helyettesét már elutasította. A szociálliberálisok nélkül a kormány simán elveszítene egy parlamenti bizalmatlansági indítványt, és akkor új választásokat kellene kiírni.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!