Timót, Xénia
-8 °C
-3 °C

Megnégyszerezett erővel kutatják Huszein fegyvereit

2003.05.08. 16:14
A tömegpusztító fegyverek utáni kutatás eddigi sikertelensége miatt az amerikaiak megnégyszerezik szakértőik létszámát. Bár a hírszerzés még a háború alatt is folyamatosan arról jelentett, hogy az iraki frontalakulatok vegyi fegyvereket is bevethetnek, az eddig Irakban tartózkodó hatszáz szakértő nem talált kézzel fogható bizonyítékot. A katonai hírszerzés szerint korai lenne megmondani, blöffölt-e a CIA.
Újabb kétezer szakértőt küld Irakba tömegpusztító fegyverek után kutatni az Egyesült Államok - jelentette az AP. Bár az amerikai hírszerzés háború előtti és alatti jelentései szerint az irakiak tiltott fegyverekkel szerelték fel harcoló alakulataikat, a háború befejezése óta még nem sikerült tárgyi bizonyítékot találni Huszein tömegpusztítófegyver-programjára.

Biolabort találtak?

A jelenleg Irakban tartózkodó hatszáz szakértő a héten találta meg az eddigi "legígéretesebb" bizonyítékot - egy teherautót, ami a gyanú szerint mozgó biológiai labor volt - erősítette meg a védelmi minisztérium az AP értesüléseit. Biztosat azonban még nem tudni - tették hozzá.

A katonai hírszerzés (DIA) szerint még korai lenne kijelenteni, hogy a tömegpusztító fegyverekről szóló háború előtti kémjelentések tévesek voltak. "Egy hatalmas puzzlet próbálunk összerakni, és még nagyon az elején járunk" - nyilatkozta a hírügynökségnek Lowell Jacoby altengernagy, a DIA főnöke.

Ingatag kiindulópont

Az Egyesült Államok az al-Kaidával ápolt kapcsolat és a tömegpusztító fegyverek jelentette fenyegetéssel indokolta Irak megtámadását. Bár Huszein bukása a Bush-kormány hosszú távú közel-keleti tervei megvalósításához is fontos volt, az amerikaiakat kellemetlenül érheti, ha a leginkább a vonakodó szövetségesek - hiábavaló - meggyőzésére felhozott vádjaikat nem tudják alátámasztani.

Egyelőre a terrorszervezet és Irak kapcsolatáról sem találtak perdöntő bizonyítékot, bár több, az iraki titkosszolgálat központjában talált dokumentum utalhat a kapcsolatra. Egy New York-i bíróság szerdai ítéletében kellően bizonyítottnak látta az al-Kaida és Irak kapcsolatát ahhoz, hogy a befagyasztott iraki vagyon terhére ítéljen százmillió dolláros kártérítést két szeptember 11-i áldozat családjának.

Mint ahogy az sem volt kérdéses, hogy Irak valaha rendelkezett tömegpusztító fegyverekkel. Huszein diktatúrája azt nem igazolta hitelt érdemlően, hogy megsemmisítette tiltott arzenálját.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.