Piroska
-12 °C
-2 °C

Százezer hívővel imádkozott a békéért a pápa

2004.04.11. 13:03
Százezer hívővel imádkozott II. János Pál pápa vasárnap a római Szent Péter-téren azért, hogy minden keleti és nyugati keresztény, akik az idén egy napon ünneplik a húsvétot, "egyesüljön a béke építésében és a teremtés oltalmában".
#alt#A húsvéti misén megfogalmazott üzenetet egy francia hívő olvasta el. A hívőket arab nyelven arra szólították fel: imádkozzanak, hogy a feltámadott Krisztus világossága megvilágítsa a nemzetek és nemzetközi szervezetek felelős tisztségviselőinek szellemét és lelkét, öntsön bátorságot a szívükbe, hogy megszabadítva az önzés minden formájától munkálkodjanak az igazságosságért, az együttműködésért és a szabadságért.

Vigyáztak rá

Érkezésekor a Vatikán és Olaszország himnuszával fogadott pápa viszonylag fáradtnak tűnt a szent hét kimerítő szertartásai után. A Parkinson-kórban szenvedő agg egyházfő a mise kezdetén mégis érthetően beszélt és élénknek tűnt a háromórás virrasztás ellenére, amely alig néhány órája ért véget. Az ünnepi misét Jean-Louis Tauran és Luigi Poggi bíborosokkal együtt mutatta be.

A Szent Péter-teret több ezer, tulipánnal, ibolyával, tarkabarka törpecserjékkel, valamint a Vatikán színeit megjelenítő sárga és fehér virágokkal díszítették fel - valamennyi holland virágkertészek ajándéka.

A térre érkező zarándokok kettős ellenőrzésen estek át: először átkutatták a táskáikat, majd fémdetektoros kapukon kellett áthaladniuk. A tömegben mintegy ezer polgári ruhás rendőr vegyült el, a környező háztetőkön mesterlövészek őrködnek, a teret számos kamera pásztázza.

A terrorizmus ellen

A terrorizmus embertelen jelenségével szembeni ellenállásra buzdította az emberiséget húsvéti üzenetében II. János Pál pápa.

A Szent Péter-téren lezajlott szertartáson a katolikus egyházfő azt kívánta, e napon, amelyen Krisztus legyőzte a halált, az emberiség legyen képes megtalálni az Úrban azt a bátorságot, amellyel szembe tud szállni az őt gyötrő számos rosszal, különösképpen a terrorizmus embertelen és sajnálatos módon elterjedt jelenségével szemben, amely nem más, mint az élet tagadása, s amely oly sok békés, dolgozó ember hétköznapi életét zavarja meg és bizonytalanítja el.

"Bölcsességed világosítsa meg a jóakaratú férfiakat és nőket elkötelezettségükben, amely ezen csapások ellen megkívántatik" - emelte ki a madridi vonatrobbantások után egy hónappal.

A pápa arra szólította fel a nemzeti és nemzetközi intézményeket, az ENSZ-et hogy gyorsítsák fel a világ jelenlegi nehézségeinek rendezését, és munkálkodjanak egy hatékonyabb és békésebb világrendért.

"A világ vezetői szilárdítsák meg és tartsák fenn erőfeszítéseiket, hogy kielégítően rendezzék a folytatódó konfliktusokat, amelyek vérontást okoznak Afrika egyes térségeiben, Irakban és a Szentföldön" - hangsúlyozta.

"Segíts bennünket, hogy szakadatlanul dolgozzunk egy igazságosabb és egységesebb világ eljöveteléért, amelyet feltámadásoddal kezdeményeztél" - hangzott II. János Pál fohásza.

A pápa felszólított "mindenkit, aki Ábrahám gyermekének tartja magát", keresztényeket, zsidókat és muzulmánokat, hogy fedezzék fel újra "a testvériséget, amely osztályrészük és amely az együttműködés és a béke terveire ösztönzi őket". Végül felhívott minden jó szándékú férfit és nőt, hogy utasítsa el a "bosszú kísértését", amelynek "meg kell hajolnia a megbocsátás bátorsága előtt".

"Az élet és a szeretet kultúrája tegye hiábavalóvá a halál logikáját" - hangzott el a római katolikus egyházfő üzenetében.

"Ha jövőnk egy, akkor mindnyájunk kötelessége, hogy türelemmel és gondos előrelátással építsük" - fűzte hozzá. <> A Szent Péter-téren tartott ünnepi misét 52 ország tv-állomásai közvetítették. Az "Urbi et Orbi", a városnak (vagyis Rómának) és a világnak osztott áldása után II. János Pál 62 különböző nyelven - köztük arámin, héberül, hindin és maorin - mondta el szokásos húsvéti üdvözletét a téren összegyűlt 100 ezres tömeg tapsától és üdvrivalgásától kísérve.

Végezetül jókívánságait tolmácsolta a nem katolikus keresztényeknek is, reményének adva hangot, hogy az összes keresztény ezentúl "minden évben ugyanazon az időpontban ülheti meg hitének ezt az alapvető ünnepét".

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Újévi szállás ajánlatok

Kezdje az évet kikapcsolódással, a wellnessből sosem elég.