Árpád
-2 °C
9 °C

Április 9-én még élt Huszein?

2003.04.18. 18:47
Az abu-dabi tévé pénteken közzé tett két felvételt a megbuktatott Szaddám Huszein iraki elnökről. Az egyik egy magnószalagra rögzített "utolsó beszéd", amelyben az Egyesült Államok elleni harcra buzdította honfitársait, a másikon pedig állítólag az iraki diktátor látható az örvendező bagdadi nép körében. A felvételek - amelyek állítólag április 9-én készültek - valódiságát illetően bizonytalanság uralkodik.
"El vagyunk szánva arra, hogy a végsőkig védelmezzük hazánkat és vallásunkat. Bízunk abban, hogy miénk lesz a végső győzelem" - mondta a Szaddám Huszeinnek tulajdonított hang, miközben az abu-dabi tévében a volt iraki diktátor arcképe volt látható.

Fáradt és beesett arccal

A műholdas arab tévé pénteken alig néhány órával korábban sugárzott egy videofelvételt, amelyen állítólag az iraki diktátor látható az örvendező bagdadi nép körében. A tévé szerint mindkét felvétel április 9-én készült, aznap, amikor Bagdad elesett, és Huszein szobrát az amerikai hadsereg egyik alakulata ledöntötte.

Az AFP francia hírügynökség jelentése szerint a nappal forgatott képes beszámolóban Szaddám Huszein olívazöld öltözékben, fáradt és beesett arccal ült egy gépkocsi motorházán néhány száz éljenző ember gyűrűjében. "Vérünket és lelkünket adjuk, feláldozzuk magunkat érted, ó, Szaddám" - kiáltozta a tömeg. Oldalán ült kisebbik fia, Kuszaj, a rezsim elit hadosztályait felölelő Köztársasági Gárda parancsnoka.

A felvételek valódiságát illetően bizonytalanság uralkodik. Szakértők azonban úgy foglaltak állást, hogy a magnószalagon hallható hang eredetinek tűnik. Azt azonban nem lehet megállapítani, hogy mikor rögzíthették.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.