Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Tizenhét amerikai rajtaütés egy nap alatt

2003.08.05. 10:50
Legalább nyolcvan, Szaddámhoz hű embert fogtak el az egykori iraki diktátor után kutató amerikai katonák Tikritben. Az amerikaiak alig huszonnégy óra leforgása alatt tizenhét rajtaütést hajtottak végre hétfőn.
A helyi ellenállás vezetőjét és a Huszein-rezsim két középszintű tisztségviselője is sikerült elfogniuk hétfőn az amerikai csapatoknak hétfőn az észak-iraki Tikritben. Szaddám Huszein szülővárosában, Tikritben összesen nyolcvan embert tartóztattak le az elmúlt huszonnégy óra során végrehajtott tizenhét rajtaütésben. Az amerikai támadásoknak Huszein elfogása vagy megölése mellett az volt a céljuk, hogy megakadályozzák a bukott diktátorhoz hű erők pénzhez és fegyverekhez való jutását.

Négy óránként

Emellett a sorozatos rajtaütésekkel megpróbálják azt is lehetetlenné tenni, hogy a volt diktátor valahol is menedékre találhasson. Josslyn Aberle, a 4-ik gyalogsági hadosztály szóvivője azt mondta: "már csak idő kérdése mikor fogják el Szaddám Huszeint". Hozzátette: a diktátor nem maradhat sokáig egyhelyben. Egyes információk szerint a volt diktátor négy óránként változtatja, jelentette a CNN.

Iraki informátorok

Irak megbízott amerikai vezetője, Paul Bremer elárulta, hogy gyakran kapnak információkat az irakiaktól a Huszeinhez hű erők hollétéről. Udaj és Kuszaj Huszein nyomára is egy irakitól származó füles alapján jutottak az amerikaiak, az informátor hamarosan átveheti a harmincmillió dolláros vérdíjat. Bremer szerint mindenképpen elkapják Szaddám Huszeint, "már csak az kérdés, hogy ki kapja meg az információért járó huszonötmillió dollárt".

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Wellness hétvégék belföldön

A kényeztetés egész évben jár Önnek! Válasszon a legjobb ajánlatokból.