Zalán
9 °C
19 °C

Több mint ezer újságírót öltek meg az elmúlt évtizedben

2001.05.03. 19:31
Az újságírók elleni erőszakot és a transznacionális médiavállalatokat tartja a szabad és igényes sajtó legnagyobb ellenségének a Nemzetközi Újságíró Szövetség (IFJ). A szervezet a sajtószabadság világnapja alkalmából kiadott nyilatkozatához más újságíró szervezetek is csatlakoztak, a szabad sajtót fenyegető veszélyeket ecsetelve.
Az elmúlt tíz évben - amióta május 3. a sajtószabadság világnapja - több mint ezer újságírót öltek meg munkája közben, és sokuk van kitéve állandó megfélemlítésnek és cenzúrának. Az újságírás a világ sok részén még ma is veszedelmes foglalkozás - áll az Nemzetközi Újságíró Szövetség (IFJ) nyilatkozatában. A szervezet hamarosan nyilvánosságra hoz egy listát, amely pontosan felsorolja, hány újságíró halt meg munkája közben, és hol 1990 óta.

A Riporterek Határok Nélkül nevű nonprofit szervezet nyilvántartása szerint 2000-ben 32 újságírót öltek meg és 329 zártak börtönbe munkája miatt. A legtöbb újságíró Kínában van börtönben.

Már megint a multik mindenhol

Az IFJ az egyszerű gyilkosságoknál is komolyabb veszélynek tartja a transznacionális médivállalatok felemelkedését. "Ma egy maroknyi sajtóbirodalom tartja kézben a hírforrások nagy részét a világon. Ez komoly fenyegetést jelent a minőségi újságírásra, aláássák a sajtó pluralizmusát és a demokratikus elszámoltatás körén kívül működnek. A média minősége mélypontra jutott, és egyes tulajdonosok még lejjebb akarják vinni" - áll a szervezet nyilatkozatában.

Toplista a sajtó ellenségeiről
Szintén a sajtószabadság világnapja alkalmából a Bizottság az Újságírók Védelmére nevű amerikai nonprofit szervezet listába gyűjtötte "a sajtó 10 legnagyobb ellenségét". A lista első helyén Irán vallási vezetője, Khamenei ajatollah áll. Az ajatollah egyedül több mint harminc (reformpárti) újságot tiltott be egy év alatt országában, sokakat pedig bebörtönzött. A második helyet a cenzori tevékenységet catói magaslatokba emelő Csiang Cö-min kínai elnök csípte meg, a harmadik pedig Charles Taylor libériai elnök lett. Taylor még a viszonylag megengedőbb nyugat-afrikai gyakorlathoz képest is súlyos diktátornak számít, ellenfeleit a sajtóban megöletni sem röstelli. A lista ország szerint folytatódik: Zimbabwe, Oroszország, Kolumbia, Ukrajna, Kuba, Tunézia és Malájzia.

Az Egyesült Államok egész médiapiacát jelenleg 5-9 nagyobb korporáció tartja ellenőrzése alatt. A nyolcvanas évek közepén még több mint ötven vállalat volt jelen érdemben a piacon. A magyar piac három legnagyobb játékosa a skandináv MTM-SBS (a TV2 tulajdonosa), a német Bertelsmann (például Népszabadság) és a svájci Ringier (Magyar Hírlap, Mai Blikk).

A Riporterek Határok Nélkül éves jelentése úgy véli, hogy a sajtó szabadságát leginkább az fenyegeti, hogy az állami vezetők egy jelentős része - sok demokratikus országban is - egyszerűen nem érti, hogy mi is a média feladata. Sokuk a "nemzeti érdekek tiszteletben tartását" a kormány és politikájának tiszteletben tartásával azonosítja.

Az ENSZ szerint egyébként az elmúlt évben valamelyest nőtt a sajtó szabadsága világszerte; a fejlődés részben az internetnek tudható be. Egy szerdán közzétett Freedom House-tanulmány szerint - melyről az Index is beszámolt - az internetes sajtó még azokban az országokban is viszonylagos szabadságot élvez, ahol amúgy kemény represszió van.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön! London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút.

Hajóutak

Csodás hajóutak: Olaszország, Karibi álom, és a Norvég fjordok világa várja!