Mária
-7 °C
3 °C

Megalakult az új francia kormány

2004.03.31. 22:53
A szinte biztos bukást jelentő pénzügy- és gazdasági miniszteri posztra nevezte ki eddigi belügyminiszterét Jean-Pierre Raffarin. A népszerűségét a megszorításokon elbukó kormányfő Chiracnak kedveskedhetett az ambíciózus Sarkozy áthelyezésével. De Villepin külügyminiszter a belügyi tárcát örökölte, a külügyeket az EU regionális ügyekben illetékes biztosa kapta.
Az utolsó percekig tartó egyeztetések után szerda estére összeállt Jean-Pierre Raffarin francia miniszterelnök harmadik kormánya. Az új testületben megerősödött Raffarin és Chirac legnagyobb riválisa, Nicolas Sarkozy. A volt belügyminiszter államminiszteri rangban a pénzügyi és gazdasági tárcáért felel az új testületben.

Selyemzsinór az erős embernek

Sarkozy megerősödése azonban lehet, hogy csak látszólagos, Raffarin kormánya pont a fájdalmas és társadalmilag nem elfogadott gazdasági és szociális reformok miatt vesztette el népszerűségét. Az elnöki ambíciókkat tápláló Sarkozy a hírek szerint vita nélkül vállalta a jelenlegi helyzetben komoly kihívást jelentő csúcsminiszteri feladatot.

Külügyből belügy

Dominique de Villepin, a két előző Raffarin-kormány nemzetközi elismerést kivívott külügyminisztere a belügyi tárca élére került. Megfigyelők szerint Chirac elnök erről a posztról próbálja az ellenlábasának tekintett Sarkozyvel szemben ellensúlyként szerepeltetni Villepint, aki jó teljesítmény esetén egy későbbi kormányváltozáskor esélyes lehet a miniszterelnökségre is.

A francia diplomácia irányítását Michel Barnier, a brüsszeli bizottság eddig regionális ügyekben illetékes biztosa kapta meg. Balázs Péter magyar EU-biztos Barnier mellett töltötte gyakornoki idejét.

Barnier új ember a kormányban. Maradt viszont a védelmi miniszter Michele Alliot-Marie.

Két év alatt harmadszor

Jean-Pierre Raffarin két év alatt harmadik kormányát hozza létre. Az elsőt 2002. május 6-án, Chirac elnök újraválasztásának másnapján alakította meg, a második 2002. június 17-én, a törvényhozási választások után, a Chirac táborát képező pártok egyesítésével fél évvel korábban létrejött UMP jobboldali néppárt nagy arányú választási győzelme után állt fel.

A most vasárnap lezajlott regionális választási döntőben a jobboldali erők katasztrofális kudarcot szenvedtek el, Raffarin népszerűsége a mélyponton van. A választók 54 százaléka nyilatkozott úgy a voksolás másnapján, hogy a miniszterelnöknek távoznia kellene a politikából. Újabb kinevezése általános megítélés szerint átmeneti megoldás, politikai elemzők többsége alig három hónapot jósol az új kabinetnek.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!