Elemér
6 °C
16 °C

Négy imámot kitoloncoltak Hollandiából

2005.02.25. 10:24
Szent háborúra buzdító magatartásuk miatt négy iszlám vallási vezetőt kiutasítottak Hollandiából. A titkosszolgálat jelentései által megalapozott döntés sokkolta a muzulmán közösséget. Az imámok fellebbeznek.
Egy rotterdami mecset papja a negyedik imám, akit uszítás, és a szent háborúra való buzdítás miatt kitoloncolnak Hollandiából, adta hírül az eurohírek. A rotterdami mecset Theo van Gogh filmrendező tavalyi meggyilkolását követően vált ismertté. A bűntény elkövetésével egy hamarosan őrizetbe vett iszlám férfit gyanúsítanak, akit a jelek szerint Van Gogh Alázatosság című rövidfilmje késztetett a gyilkosságra - a film bírálta az iszlám világban a nőkkel szembeni bánásmódot.

Próbaper?

Fellebbez a kitoloncolási rendelkezés ellen az a három eindhoveni imám, akiknek kiutasítását kedden jelentette be a hágai igazságügyi minisztérium. A holland titkosszolgálat (AIVD) a nemzetbiztonság veszélyeztetésével vádolta őket, konkrétan azzal, hogy tudatosan hozzájárultak a hollandiai muzulmánok radikalizálódásához. Az imámoknak azzal is el kell számolniuk, hogy részt vettek a mohamedánoknak a szent háborúra való toborzásában.

Az eindhoveni Al Fourkaan mecset vezetősége elutasítja az AIVD vádjait, és szerdán bejelentette, hogy a három imám fellebbezésben támadja meg Rita Verdonk bevándorlási miniszter azon döntését, amellyel visszavonja a tartózkodási engedélyeket. A fellebbezést két héten belül nyújthatják be. Nyilatkozatában a mecset vezetői próbaperként értékelték az imámok kiutasítását.

Az iszlám radikalizmus melegágya

"A hívek megdöbbenéssel vették tudomásul imámjaik kitoloncolását, néhányuk könnyekben tört ki" - írja a De Volskrant napilap. Eindhoven polgármesterét, Alexander Sakkerst szintén meglepte a miniszter döntése.

Az eindhoveni mecset egyike a titkosszolgálat által folyamatosan szemmel tartott hat muzulmán szervezetnek. Az AIVD korábbi jelentése az iszlám radikalizmus melegágyaként írta le Eindhovent.

Mérsékelt imámokat képeznének

A holland kormány azt szeretné, hogy az egyetemeken kezdjék meg imámok képzését, hogy így korlátozni lehessen a külföldi muzulmán prédikátorok befolyását az országban. Theo van Gogh 26 éves gyilkosa egy szaúdiak által pénzelt mecsetben hallgatta az imám gyújtó szavait tettének elkövetése előtt.

Franciaország

Élménytúra Korzikán.

Törökország

Isztambul még mindig a nagy kedvencek közé tartozik.